Drága terepjárókkal érkeznek és kaviárt kérnek az élelmiszerbanknál az ukrán menekültek

Drága terepjárókkal érkeznek és kaviárt kérnek az élelmiszerbanknál az ukrán menekültek

A weimari élelmiszerbank munkatársai megkérdőjelezték az ukrán menekültek rászorultságát. Többen drága autókkal, 100 eurós bankjegyekkel érkeznek és luxusételeket kérnek.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 21. 12:01

A szupermarketekben, pékségekben vagy élelmiszergyártóknál eladatlan vagy adományként felajánlott élelmiszereket gyűjtik össze a nonprofit szervezetek, majd csekély díj ellenében szétosztják a rászorulók között. A szervezet vezetője, Marco Modrow szerint a Ukrajnából érkező menekülteket is szívesen látják az élelmiszerbanknál, közülük azonban sokan panaszkodnak a – szerintük – sivár ellátásra.

Mérgesek voltak például azért, mert a szervezet munkatársai pakolták tele a táskáikat, de volt olyan is aki azért panaszkodott, mert kapott egy olyan gyümölcsöt, amin volt egy apró horzsolás, mások pedig azért háborodtak fel, mert a kapott élelmiszerek szavatossága 1-2 hétre rá lejárt.

A férfi elmondása szerint az afrikai és közel-keleti bevándorlóktól nem tapasztalták ugyanezt a magatartást.

Az egyik menekült még egy fej salátát is hozzávágott az egyik alkalmazotthoz, mert az egy kicsit fonnyadt volt. “Itt szinte minden nap megrohamoznak minket, mert valakinek nem tetszik valami”

– mondja Marco Modrow, aki megjegyezte azt is, hogy az ukrán menekülteknek el kell fogadniuk néhány kompromisszumot a körülményeket tekintve. Volt egyébként olyan is, aki garnélarákot és kaviárt kért.

Modrow elmesélte azt is, hogy nem egyszer megtörtént az is, hogy a lakásaikba szállított bútorokkal sem voltak megelégedve az Ukrajnából érkező menekültek, ezért egyszerűen visszaküldték a telepakolt teherautókat.

Modrow arról is beszélt, hogy az ukrán menekültek közül sokan drága autókkal, például terepjárókkal érkeznek az élelmiszerbankhoz, ami komoly felháborodást és értetlenséget szült a többi rászoruló között. De szerinte az sem tesz jó benyomást az emberekre, hogy a 2 eurós tételt 100 eurós bankjeggyel fizetik ki.

NAGYVILÁG

Címkék:

food bank, germany, p, ukrainian