Egymilliónál is több migráns érkezhet idén év végére Európába

Egymilliónál is több migráns érkezhet idén év végére Európába

Csak az év első felében 500 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet az Európai Unióban, Svájcban és Norvégiában együttvéve.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 6. 11:27

A menedékkérelmek száma az EU 27 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban az év első felében több mint félmillióra emelkedett. Mint a máltai székhelyű uniós menekültügyi ügynökség, az EUAA (Európai Menekültügyi Ügynökség) közölte, január elejétől június végéig 519 ezren kértek védelmet az úgynevezett EU+ keretében. Ez 28 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

2023-ban az ügynökség arra számít, hogy a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén 2023 egészében több mint egymillió kérelmet regisztrálnak majd. Az EUAA szerint ezek a legmagasabb féléves adatok 2015 és 2016 óta, amikor a szíriai polgárháború miatt 2015-ben mintegy 1,3 millió, a következő évben pedig mintegy 1,2 millió menedékkérelem érkezett a 29 államba. 2022-ben a kérelmek száma 994 945-nél alig maradt az egymilliós határ alatt.

A jelentés szerint 2023 első felében a legtöbb menedékkérelmet Szíriából, Afganisztánból, Venezuelából, Törökországból és Kolumbiából érkezők nyújtották be. Ők tették ki az összes kérelmező mintegy 44 százalékát. A kérelmek legnagyobb hányadát (mintegy 30 százalékot) Németországból jelentették. A menekültügyi ügynökség szerint sok országra nyomást gyakorol a megnövekedett számú új kérelem feldolgozása. A török állampolgárok például az elmúlt négy évben egyre ritkábban kaptak védelmet; az arány a 2019-es 54 százalékról jelenleg 28 százalékra csökkent. Az oroszok esetében viszont az elismert menedékkérelmek aránya a 2021-es 20 százalékról most 35 százalékra emelkedett, az irániak esetében pedig a 2020-as 31 százalékról most 47 százalékra. Az ukránok különleges eljárásban részesülnek.

A Welt című újság arról számolt be, hogy a Németországba történő illegális belépések száma is jelentősen emelkedett. A jelentés szerint a szövetségi rendőrség augusztusban mintegy 15 100 illegálisan az országba belépő migránst regisztrált. Így júliushoz képest, amikor 10 714 illegális belépést regisztráltak a rendőrök, mintegy 40 százalékos növekedés történt. Az év első nyolc hónapjában már több mint 71 ezren voltak – tavaly összesen 91 986-an.

A mostani számok nyersen és világosan mutatják: a 2015-ös év ismétli önmagát, a szövetségi kormány pedig csak nézi az eseményeket. A múlthét ismét megmutatta, hogy ez a fejlemény nem fog változni, amíg ez a kormány irányít. Az állampolgári juttatás emelésével összefüggésben 2024 januárjától a menedékkérőknek járó összes pénzbeli juttatás is 12 százalékkal emelkedik. Ennél egyértelműbben aligha lehetett volna megfogalmazni a szociális rendszerekbe történő tömeges bevándorlásra való meghívást

– reagált az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt a jelentésre. A párt szerint a tömeges szociális migrációt meg lehetne állítani, csak politikai akarat kellene hozzá.