Egyre több a gyerek terrorista Hollandiában is

Rendszeresen vesznek részt kiskorúak terrorista bűncselekményekben Hollandiában is. A hatóságok az internetes tartalmakat okolják, ahol a gyerekek könnyedén találkozhatnak erőszakra és támadásokra való felhívásokkal.

NAGYVILÁG 2024. SZEPTEMBER 9. 16:38

Az ügyészek és a gyermekvédelmi hatóságok már két éve figyelik, hogyan lesznek egyre erőszakosabbak a fiatalok Hollandiában. Az ügyészség (OM) szerint ebben az időszakban egyre több kiskorút neveztek meg gyanúsítottként több tucat súlyos erőszakos és terrorizmushoz kötődő ügyben. Dorien Kardol ügyész szerint „riasztóan” megnőtt az ilyen esetek száma – írja az NL Times hírportál.

Az Europol adataiból kiderül, hogy ez a jelenség nemcsak Hollandiában, hanem egész Európában tapasztalható.

A hollandiai Hágában székelő európai uniós rendőrhatóság a támadások és tervezett merényletek számának négyszeresét regisztrálta. Csak az elmúlt hat hónapban letartóztatott 61 terrorizmussal gyanúsított személy kétharmada 19 év alatti volt. Az egyik legfiatalabb terrorizmussal gyanúsított egy 14 éves

– írta a Het Parool holland lap.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt már, egyre aggasztóbb a helyzet a fiatalkorúak bűnelkövetők számának megugrása miatt. Dániában és Norvégiában például attól tartanak, hogy a Svédországból átszivárgott migránshátterű bűnbandák náluk is elkezdik toborozni a kiskorúakat – ahogy azt Svédországban teszik. De számos közelmúltbeli incidens mutatja az erőszak és a fiatalkori bűnözés megugrását Franciaországban is.

Szakértők szerint a terrorizmus fellendülése a közösségi médiára vezethető vissza, ahol a fiatalok és a kiskorúak számtalan terrorizmust támogató videót láthatnak mindenféle szűrés nélkül.

Peter Neumann angol terrorizmus-szakértő már TikTok-terroristáknak nevezte őket, akik az interneten keresztül kapnak rövidített információkat a terrorizmusról.

A szülők vagy az iskolák és más intézmények felügyelői sokáig nem vették észre, hogy a fiatalok radikalizálódnak, vagy hogy erőszakos tartalmakat fogyasztanak. Ennek oka, hogy a legtöbb fiatal továbbra is normálisnak tűnik, iskolába jár és találkozik a barátaival.

Tehát nem mindig a magányosok azok, akiket tévesen a legfogékonyabbnak tartanak az ilyen tartalmakra és bűncselekményekre

– magyarázza Neumann.

A Het Paroolnak nyilatkozó gyermekvédelmi tisztviselő szerint a fiatalok az ilyen erőszakos tartalmak csapdájába esnek, a terrorszervezetek pedig pont ezt célozzák meg, hiszen pontosan tudják, hogyan működik a közösségi média, és ezt ki is használják.

„Gyakran kíváncsisággal kezdődik, aztán a gyerekeket bevonzzák. Kezdetben nagyon erőszakos tartalmakkal, például iskolai lövöldözésekről, lefejezésekről és támadásokról szóló explicit képekkel. Ezt követik a zárt csevegőcsoportokban lévő hálózatok. Maguktól is belekeverednek” – fogalmazott a szakértő.

A gyermekvédelmi hatóság szerint ezekre a fejleményekre nincsenek olyan általános intézkedések, amelyek azonnali segítséget jelentenének. A szülőknek azonban fel kell világosítaniuk gyermekeiket, és le kell ülniük velük beszélgetni a közösségi média és az ilyen tartalmak veszélyeiről. „Már fiatal korban megtanítjuk a gyerekeknek, hogy mi az a gyermekmolesztáló, de nem mutatjuk meg, hogy milyen csapdába eshetnek az interneten” – teszik hozzá a szakértők.

NAGYVILÁG

Címkék:

child terrorist, crime, The Netherlands