Brutális adatok: egyre több bűncselekmény történik Párizsban és környékén

Brutális adatok: egyre több bűncselekmény történik Párizsban és környékén

A francia fővárosban jelentősen megugrott a szexuális jellegű bűncselekmények száma, a Párizs környéki régióban pedig a tömegközlekedési eszközökön történik egyre több lopás és erőszak. Utóbbi esetében a tettesek több mint fele nem európai állampolgár. Lyonban is rendkívüli módon megnőtt a bűncselekmények száma, itt az elkövetők fele külföldi.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 17. 14:17

Rendkívüli módon, 30 százalékkal megnőtt a szexuális erőszak miatt tett feljelentések száma Párizsban a tavalyi évhez képest, erről Laure Beccuau, a párizsi ügyészség vezetője számolt be a France Info nevű hírportálnak.

A francia fővárosban különösen a nyáron volt sok szexuális jellegű bűncselekmény, de egész évben jellemző probléma volt. Az év eleje óta átlagosan naponta majdnem négy feljelentés érkezett a rendőrségre nemi erőszak vagy szexuális zaklatás miatt. A párizsi ügyészség vezetője szerint a megnövekedett bejelentéseknek egyik oka az lehet, hogy az áldozatok a mostanában egyre népszerűbb #MeToo mozgalomnak köszönhetően nyíltabban beszélnek az őket ért támadásokról. Az ügyész arról is beszélt, hogy a családon belüli erőszak is egyre gyakoribb Franciaországban. 2021-ben 122 nőt ölt meg házastársa vagy volt élettársa, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Párizsban és környékén azonban nem csak szexuális jellegű bűncselekmények történnek. A francia főváros körüli Île-de-France régióban egyre több olyan bűneset történik, amelyet a tömegközlekedési eszközökön követnek el. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint 2021-ben 4 százalékkal nőtt a tömegközlekedésben elkövetett bűncselekmények száma, ez országos szinten több mint 122 000 áldozatot jelent egy év alatt, vagyis átlagosan 334 olyan áldozatról van szó naponta, akiket buszon, vonaton, villamoson vagy metrón ért erőszakos támadás.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a Párizs környéki Île-de-France régióban a lopások vagy egyéb erőszakos bűncselekmények áldozatainak 26 százaléka külföldi volt. Az elkövetők nemzetiségét illetően pedig az is látszik, hogy a bűnelkövetők 58 százalékban nem európai állampolgárok voltak. A részleteket tekintve kiolvasható, hogy 41 százalék az észak-afrikai arab területről származik, 13 százalék Afrika egyéb részéről, 3 százalék ázsiai és 1 százalék amerikai.

Az Île-de-France régión kívül a nem európai bűnözők aránya ennél alacsonyabb, mindössze 31 százalék.

Az INSEE francia közvélemény-kutató cég adataiból az is kiderül, hogy 2021-ben összesen 5,2 millió külföldi élt Franciaországban, ami az ország lakosságának 7,7 százaléka. A külföldiek túlnyomó többsége, 62,9 százaléka nem európai állampolgár, 44,4 százalékuk afrikai, 12,6 százalékuk ázsiai, 5,9 százalékuk eredeti hazája pedig Amerika és Óceánia.

Az actu.fr januárban megjelent cikkéből kiderül, hogy a tömegközlekedésben elkövetett bűncselekmények tekintetében Párizs számít a legveszélyesebb francia városnak. 2020-ban összesen 54 856 ember esett erőszak vagy lopás áldozatául a párizsi közlekedésben, ami azt jelenti, hogy ezer lakosra jutott 25 áldozat.

Párizs után azonban rohamléptekkel zárkózik fel Lyon is. Amint arról hírügynökségünk a minap beszámolt, a nagyvárosban olyan elképesztő méreteket ölt a közbiztonság hiánya, hogy maga a szállodaszövetség is arra hívta fel a figyelmet, hogy sem a lakosság, sem a turisták nincsenek már biztonságban. Nincs ez másként a tömegközlekedésben sem. A belügyminisztérium jelentéséből kiderül, hogy a főváros után Lyon a második város, ahol a legtöbb bűncselekmény történik a buszokon és villamosokon, a harmadik helyen pedig a muszlim bevándorlók körében igencsak népszerű Seine-Saint-Denis áll. A jelentés arra is kitér, hogy a Lyonnak otthont adó Auvergne-Rhône-Alpes megyében egy év alatt 44 százalékkal romlott a közbiztonság, az erőszakos lopások 50 százalékának elkövetői külföldiek.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, foreigners, france, insecurity, lyon, paris, public transport