Rengeteg bűncselekményt követnek el a kísérő nélküli kiskorú migránsok

Rengeteg bűncselekményt követnek el a kísérő nélküli kiskorú migránsok

Az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú elkövetőkkel alaposan meggyűlik a bajuk a hatóságoknak, mivel sok esetben kiderül, hogy valójában nagykorú, azaz büntethető személyről van szó. A francia fővárosban elkövetett betörések, lopások és erőszakos rablások jelentős részét kiskorú külföldiek követik el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 11. 07:00

Aggasztó mértékben megnőtt a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma a francia fővárosban. A jelenségre két parlamenti képviselő, Jean-François Eliaou és Antoine Savignat jelentése hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy Párizsban a 2020-as évben elkövetett betörések 30 százaléka, a zsebtolvajlások 44 százaléka és az erőszakos rablások 32 százaléka úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorlókhoz kapcsolódik. Olyan migránsokról van szó, akiknek valódi életkora sok fejtörést okoz a hatóságoknak, mivel rendszeresen 18 év alattinak vallják magukat, tudván, hogy ha kiskorúként kezelik őket, akkor megússzák a jogi felelősségre vonást.

A parlamenti jelentés rávilágít, hogy a Párizsban elkövetett utcai bűnözés rendkívüli mértékben megugrott az utóbbi időszakban, amihez jelentősen hozzájárulnak a kísérő nélküli kiskorúak. Míg 2016-ban a betörések 3 százalékát követték el, addig ez a szám 2020-ban már 29 százalék volt, ami tízszeres növekedést jelent. Hasonló a helyzet az erőszakos lopások esetében is, 2016-ban az ilyen jellegű bűncselekmények 8 százalékáért feletek a kísérő nélküli kiskorúak, 2020-ra a statisztika 27 százalékra nőtt, itt tehát négyszeres növekedés volt.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a francia Ifjúsági Igazságügyi Minisztérium (DPJJ) adatai szerint a bűncselekményt elkövető gyerekek az országban tartózkodó összes kísérő nélküli migráns mintegy 10 százalékát teszik ki.

A fiatal bűnelkövetők főként az utcán és a tömegközlekedési eszközökön fosztogatják áldozataikat, elsősorban élelmiszert, telefont, bankkártyát, ékszereket, cigarettákat és kozmetikumokat lopnak. Ami az üzletek kirablását illeti, a fő célpontok az éttermek, pékségek, zöldségesek, ruhaboltok és a gyógyszertárak. Különösen erőszakosak a kábítószerfüggő elkövetők, akiknél gyakran fegyver is van.

A jelentés kihangsúlyozza, hogy a párizsi ügyészség adatai szerint a kísérő nélküli kiskorúak által okozott bűncselekmények túlnyomó többségét valamelyik észak-afrikai országból származó fiatalok követik el, elsősorban algériai és marokkói állampolgárokról van szó. Ugyanakkor rendkívül nehéz pontos adatokkal szolgálni a származásukkal kapcsolatban mivel legtöbben nem rendelkeznek személyes iratokkal és rendszeresen hazudnak a hatóságoknak mind az állampolgárságukról, mind az életkorukról, hogy nehezebb legyen a beazonosításuk.

Egyébként a rendőrség is hasonló statisztikákról számolt be: 2020-as nyilvántartásuk szerint a párizsi agglomerációban tevékenykedő kísérő nélküli kiskorú bűnelkövetők 77 százaléka marokkói vagy algériai származású.

Bár pontos számadatokkal nem szolgál, a párizsi ügyészség mindenesetre megjegyzi, hogy a bűncselekményt elkövető kiskorúak között vannak nagyon fiatal, nyolc és tizenhárom év közötti gyerekek is. Ugyanakkor rendkívül nagy arányban vannak azok, akik valójában nagykorúak, csak hazudnak az életkorukról az enyhébb büntetés reményében.

Pierre Charon republikánus szenátor szintén foglalkozott a fent említett problémával és 2021 novemberében felhívta rá az igazságügyi miniszter figyelmét, valamint rákérdezett, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a kiskorúak azonosításának megkönnyítése érdekében. Arra is kíváncsi volt, hogy milyen intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy gördülékenyebben menjen a nemzetközi együttműködés ezen a területen. A szenátor úgy véli, olyan megoldást kell találni, amely lehetővé teszi a szóban forgó fiatalkorú bűnözők visszaküldését a származási országukba.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter 2022 márciusában válaszolt a fenti levélre. Azt írta, hogy az Igazságügyi Minisztérium egyik prioritása a szóban forgó kísérő nélküli kiskorú bűnelkövetők azonosítása annak érdekében, hogy fény derüljön valós életkorukra. Hozzátette, hogy a kísérő nélküli kiskorúak által elkövetett bűncselekményeket nehéz feltérképezni, mivel ezek a fiatalok nem rendelkeznek okmányokkal, ennek ellenére a francia Ifjúsági Igazságügyi Minisztérium (DPJJ) adatai szerint országszerte közel kétezer olyan kísérő nélküli kiskorúról van tudomása a hatóságoknak, akik valamilyen bűncselekményt követtek el.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, increase, minor migrants, paris