Egyre többen kereskednek hamis védettségi igazolványokkal, holott szigorúan büntetik

Egyre többen kereskednek hamis védettségi igazolványokkal, holott szigorúan büntetik

Az Államtanács által elfogadott törvény értelmében bizonyos szolgáltatásokat csak az oltás meglétét igazoló védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, az államfő ugyanakkor bejelentette, hogy a tanulókra nem vonatkozik ez a korlátozás, mindenki ugyanúgy részt vehet szeptembertől az órákon, akár be van oltva, akár nem. Az országban egyre több csalásra derül fény a védettségi igazolványokkal kapcsolatban, több városban is történtek ez ügyben letartóztatások.

POLITIKA NAGYVILÁG 2021. AUGUSZTUS 6. 15:25

Franciaországban egyre hevesebb indulatokat vált ki az a rendelet, mely szerint csak védettségi igazolvány birtokában lehet bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni. Az Alkotmánytanács elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében augusztus 9-től csak ilyen dokumentummal lehet belépni a bárokba, kávézókba, éttermekbe menni vagy repülőgépre, vonatra és buszra szállni. Az egészségügyi intézményekben és a bevásárlóközpontokban is kötelező lesz a kártya bemutatása.

Az Alkotmánytanács megállapította, hogy az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kötelező oltás nem ellentétes az alkotmánnyal, mivel az egészség védelmét szolgálja. Ennek értelmében a betegekkel közvetlen kapcsolatban álló egészségügyi dolgozóknak szeptember 15-ig igazolniuk kell, hogy legalább az első oltást megkapták, október 15-ig pedig a második adagot is be kell adatniuk. Aki ennek nem tesz eleget, azt felmentik a munkavégzés alól és fizetést sem kap az adott időszakra. Az Alkotmánytanács döntése értelmében a felfüggesztés addig tart, amíg a munkavállaló be nem mutatja a szükséges igazolásokat – de áthidaló megoldásként arra is van lehetőség, hogy olyan más pozíciót kínálnak fel számára, amelynek betöltéséhez nem szükséges védettségi igazolvány – írja a France Info nevű hírportál.

Az Alkotmánytanács döntésével kapcsolatban megszólalt Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter is, aki kijelentette, hogy Franciaországban nem diktatúra van, hanem jogállam. Hozzátette: a törvény nem manipulálható.

A védettségi igazolvány egyre több helyen való kötelezővé tétele új lehetőségeket nyitott a bűnözők számára. Egyre többen kereskednek hamis védettségi igazolvánnyal, az elmúlt időszakban a fővárosban és vidéki nagyvárosokban számos ezzel foglalkozó bandát lefülelt a rendőrség – derül ki a Le Figaro cikkéből.

A Franciaország déli részén, az Aquitania régiójában lévő Agen városában a helyi kórház két alkalmazottját, egy ápolónőt és egy titkárnőt vett őrizetbe a rendőrség, amiért hamis védettségi igazolványokhoz és hamisított PCR tesztekhez juttatták a családtagjaikat. Sajtóértesülések szerint a kórház vezetősége egy bejelentést követően belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentette a rendőrségen az ápolónőt és a titkárnőt – mindketten beismerő vallomást tettek.

Bordeaux-ban egy 18 és egy 20 éves diákot vettek őrizetbe, akik ideiglenes, adminisztrációs alkalmazottként dolgoztak az egyik oltóközpontban. Az tűnt fel a munkatársaiknak, hogy védettségi igazolványokat állítottak ki abban az időszakban, amikor nem is volt náluk ügyfél. A Le Figaro rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a házkutatás során hamisított védettségi igazolványokat és készpénzt találtak náluk. A hamis dokumentumokat 50 és 300 euró közötti összegért értékesítették.

A Belügyminisztérium honlapjának tájékoztatása alapján aki hamis dokumentumokat állít elő vagy használ, az 3 éves börtönbüntetést és 45 000 eurós pénzbírságot kaphat, ám ha valamely hatóság által kiadott dokumentum hamisításáról van szó, a büntetés szigorúbb, akár 5 év börtön és 75 000 eurós bírság is lehet.

A cikkből kiderül, hogy a probléma korántsem új keletű, már korábban is voltak olyan hamisítók, akik lebuktak. Párizsban június elején a Sainte-Anne Kórház egyik ápolónője úgy tett, mintha oltásokat adna be, majd hamis QR-kódokat állított ki. Hasonló esetek voltak Grenoble-ban, Lyonban, valamint a fővároshoz közeli Yvelines és Val-de-Marne megyében is, ahol közösségi oldalakon hirdették egy banda tagjai a hamis védettségi igazolványokat.

Emmanuel Macron júliusi bejelentése óta egyre többen tiltakoznak a védettségi igazolvány kiterjesztése és a kötelező koronavírus elleni oltás ellen, ám az államfő egy videófelvételen tisztázta, hogy a tanulók esetében nem tesznek megkülönböztetést oltott és oltatlan diák között, szeptembertől egyformán látogathatja minden diák az órákat.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emmanuel Macron (@emmanuelmacron) által megosztott bejegyzés

A francia államfő ugyanakkor elmondta, hogy minden oktatási intézményben oltási kampányt fognak szervezni, először a 12 és 17 év közötti felső tagozatos általános iskolásoknak és a középiskolásoknak, majd az egyetemisták és a tanárok részére. Hozzátette: véleménye szerint a biztonság érdekében egy ideig még viselni kell majd a maszkot az iskolában, főként a tantermekben.