Elfogy Szerbia?

Elfogy Szerbia?

Csaknem félmillióval csökkent Szerbia lakossága egy évtized alatt. Nyilvánosságra hozták az októberi népszámlálás adatait a balkáni országban. Ez alapján az látszik, hogy mintegy hét százalékkal élnek kevesebben a szerbeknél, mint 2011-ben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 27. 13:15

Mennyi az annyi?

495.975. Ennyivel csökkent Szerbia lakossága egy évtized alatt – derült ki a Köztársasági Statisztikai Intézet adataiból. A balkáni országban októberben tartottak hivatalos népszámlálást. Az eredmények feldolgozása még folyamatban van, de az első részeredményeket már közölték. A 2022-es összeírás alapján 6,7 millióan élnek Szerbiában. Ez mintegy 7 százalékkal kevesebb, mint a 2011-es népszámláláskor. Egyébként az állam mindegyik régiójában csaknem 10 százalékkal csökkent a népességszám. A régiók közül az egyetlen kivételt Belgrád jelenti, ahol nőtt a lakosok száma. A főváros környékén összességében 1,6 százalékkal gyarapodott a lakosság egy évtized alatt.

Területileg nézve Vajdaságban 182 ezer fővel csökkent a lakosság száma, míg Dél- és Kelet-Szerbiában mintegy 143.000 emberrel vannak kevesebben, a legnagyobb fogyatkozás Sumadija térségében és a nyugati részeken figyelhető meg.

A statisztikai adatok szerint három város lakossága nőtt 2011-hez képest. Ezek pedig Belgrád, Újvidék és Novi Pazar. A fővárosban 1,7 millióan élnek, Újvidék lélekszáma 367 ezer fő, míg Novi Pazarban 108 ezren vannak.

kép: Screenshot

Az őszi népszámlálás alkalmával egyébként összeírták az összes Szerbiában élő állampolgárt, azon külföldieket, akik állandó vagy időszakos lakcímmel rendelkeznek az országban, illetve azokat is, akik meghatározott ideig tartózkodnak külföldön munkavállalás, vagy iskolai tanulmányok céljából.

Félig üres vagy félig tele?

A Köztársasági Statisztikai Intézet vezetője szerint az adatok jobbak annál, mint amire előzőleg számítani lehetett. Miladin Kovacevic igazgató kiemelte: ebben a pillanatban, a feldolgozottság mostani szintjénél még nem lehet arról beszélni, hogy az elvándorlás mennyiben befolyásolta a lélekszám alakulását országszerte.

„Nem akkora a migráció, mint amekkoráról cikkezett a sajtó, miszerint évente 50-100 ezer ember hagyja el az országot. Amit én személyesen látok, az az, hogy ez a szám nem több, mint 25.000” – nyilatkozta a szakember.

Kovacevic hozzátette: a számításaik szerint, s ha a mostani trendek folytatódnak, akkor 2050-re további 1,4 millió lakossal csökkenhet a lakosság száma, azaz még 20 százalékkal kevesebben fognak élni a balkáni államban.

„Ennek számos oka van, amelyek sokak számára ismertek. A szülésszám évek óta alacsony, a várható élettartam pedig az egyik legalacsonyabb egész Európában, a belső migrációs folyamatok pedig odavezettek, hogy egyes területek szinte teljesen elnéptelenedtek. A népességfogyásnál sokkal nagyobb probléma a regionális elnéptelenedés – ha a meglévő demográfiai tendenciák folytatódnak, 2050-re már csak négy-öt millió ember él majd az országban, a teljes lakosság pedig Belgrádban és Újvidéken fog koncentrálódni” – tette hozzá Miladin Kovacevic.

A népszámlálást az eredeti tervek szerint még 2021-ben kellett volna megtartani Szerbiában, de akkor a koronavírus járvány miatt azt elhalasztották. A mostani felmérés részletesebb eredményeit, közöttük a nemzetiségi arányokra vonatkozókat is, a későbbiekben hozzák nyilvánosságra, akkor, amikor feldolgozzák az adatokat.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

balkan, belgrade, serbia