Elhamarkodottan írtak fel gyógyszereket a tiniknek, bezárják a nemváltó klinikát

Egy vizsgálat során megállapították, hogy a klinikán több esetben is sietve írtak fel gyógyszert a gyerekeknek, és nem foglalkoztak a készítmények súlyos mellékhatásaival. 2021-ben közel ötezer olyan fiatal volt az intézmény várólistáján, akik nemváltoztatásra vártak.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 1. 13:40

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata úgy döntött, hogy bezárja a gyermekek számára létrehozott, nemi átalakítással foglalkozó klinikát, miután a szolgáltatásainak felülvizsgálata során kiderült, hogy az egészségügyi központ cserbenhagyta kiskorú pácienseit.

A vizsgálat a Tavistock intézet által alkalmazott pubertásblokkoló gyógyszer miatt indult, amit a vádak szerint, elhamarkodottan írtak fel a gyerekeknek. A Lupron márkanevű gyógyszert rendszerint a prosztatarák, az endometriózis és korai pubertás kezelésére használják, hosszútávú használatra nem ajánlják. Ha a gyógyszert egyszer felírják gyerekeknek és tizenéveseknek, az meddőséget és más, az életet megváltoztató, messzemenő mellékhatásokat okozhat.

A Tavistock így 2023 tavaszára kénytelen lesz bezárni. A klinika bezárása után a nemi diszfóriában szenvedő gyerekek számára regionális központokat nyitnak a meglévő gyermekkórházakban, ahol a mentális egészségügyi szolgálatokkal szorosabb kapcsolatban, és megfelelő gyógyszerek használatával válthatnak nemet a kiskorúak. Emellett ezek az új központok adatgyűjtésre és a pubertásblokkolók hatásainak nyomon követésére is alkalmasak lesznek, amit a Tavistock nem tett meg a 16 év alattiak esetében.

A Tavistock szolgáltatásainak felülvizsgálatát Dr. Hilary Cass gyermekorvos, a Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium korábbi elnöke vezette. Cass azt mondta, hogy a nemi diszfória kezelésére szolgáló pubertásblokkolók hatékonyságára vonatkozó jelenlegi bizonyítékok elégtelenek, és nem tud semmilyen határozott ajánlást tenni az alkalmazásukra vonatkozóan.

Cass jelentésében úgy találta, hogy „a klinika nem volt biztonságos és hosszú távon életképes megoldás, mivel a nemi identitásról szóló beszélgetés és a kezelésre való törekvés háttérbe szorította az intézménybe kerülő gyermekek egyéb mentális és egészségügyi problémáit. Az új klinikáknak rendelkezniük kell tudományos és oktatási funkciókkal, hogy az ott dolgozók nyomon kövessék a hormonterápiára kerülő gyerekek útját”.

2021-ben a Tavistockban közel 5000 olyan gyermek volt várólistán, akik nemváltoztató kezelésekre vártak.

NAGYVILÁG

Címkék:

childrens, gender clinics, gender ideology, trans