Évtizedek óta nem volt olyan szárazság júliusban, mint idén

Évtizedek óta nem volt olyan szárazság júliusban, mint idén

1959 óta nem volt példa ilyen száraz júliusra Franciaországban, mint idén, szinte minden megyében vízkorlátozást vezettek be. Több folyó esetében is megtiltották az öntözést, de olyan megye is van, ahol ivóvízhasználati korlátozást rendeltek el.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 28. 16:33

Súlyos aszály sújtja Franciaországot. A 20 minutes nevű hírportál értesülései szerint olyan mértékű a szárazság, amilyenre 1959 óta nem volt példa. Christian Veil, a Météo-France klimatológusa elmondása alapján az országban átlagosan nyolc milliméter csapadék hullott július 1. és 25. között, tehát rendkívüli mértékű a csapadékhiány. A kialakult helyzet miatt az ország 96 megyéjéből 90-ben rendelt el vízkorlátozást a prefektus, ami abszolút rekordnak számít az ország történetében.

A korlátozások betartása érdekében a Francia Biodiverzitási Hivatal (OFB), rendszeres ellenőrzéseket végez az érintett településeken. Az aszályról szóló rendeletek kezdete, vagyis nyár eleje óta 1400 ellenőrzést hajtottak végre a hivatal munkatársai, a jelentések alapján az esetek 80-90 százalékában nem találtak szabálysértést, mondta Loïc Obled, az OFB főigazgatója.

A csapadékhiány miatt gond van több folyóval is. A Loire vízhozama a hónap eleje óta kevesebb, mint a harmadára esett vissza. A legutóbbi, július 20-án közölt adatok szerint 475 m3/s-ról 129 m3/s-ra csökkent a vízhozam, ezért a folyó vizét csak a legszükségesebb esetben lehet használni, mezőgazdasági öntözésre nem. Loire-Atlantique megye prefektusa arra kérte a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel, ne töltsék fel a medencéiket, ne mossák le a ház falát vagy a teraszt, és minél kevesebb vizet használjanak zuhanyzásnál vagy mosogatásnál.

Lotaringiában is nagyon alacsony a Moselle vízállása, ami miatt a Cattenom Atomerőmű a létesítményei hűtéséhez kénytelen egy közeli víztározóból nyerni a vizet a folyó helyett. A prefektúrák jelentése alapján az ország keleti részén lévő Franche-Comté régió több településén nincs ivóvíz, a lakosokat tartálykocsikkal látják el.

Az alacsony vízszint miatt több folyón fennakadások vannak a hajóközlekedésben is. Kelet-Közép-Franciaországban a Canal de Bourgogne csatorna egy részén teljesen leállt a közlekedés, a Rajnán pedig sok uszály csak egy harmadnyi rakománnyal jár, hogy a hajó ne érje el a folyó alját.

A szárazság és a hőség a mezőgazdaságot is rendkívül negatívan érinti. A vetőmagokkal foglalkozó Maïsadour csoport kereskedelmi igazgatója, Laurent Badin elmondása alapján a nem öntözött földeken a kukoricatermelők akár a termés 30–40 százalékát is elveszthetik.

Az utóbbi időkben pusztító tüzek is tombolnak, ami miatt több megyében erdőlátogatási tilalmat vezettek be. Az ország déli részén lévő Bouches-du-Rhône megyében a turisták által rendkívül kedvelt Calanques Nemzeti Park sem látogatható.

Bár a Gironde megyében csaknem két hétig tomboló, több ezer hektáron pusztító tüzet végül sikerült megfékezni, most Hérault megyében csaptak fel a lángok, 1000 hektáron pusztítva.

Sajtóértesülések szerint sikerült megakadályozni a tűz tovább terjedését és lokalizálni a gócpontot, de több száz embert ki kellett telepíteni a környező falvakból.

NAGYVILÁG

Címkék:

alert, drought, france, lack of water, restrictions