Fokozódik a krízis: júliusban több illegális migráns érkezett, mint 2019-ben egész évben

Fokozódik a krízis: júliusban több illegális migráns érkezett, mint 2019-ben egész évben

A dél-európai országba továbbra is megállíthatatlanul érkeznek az afrikai országokból érkező migránsok. A korábban szinte teljesen kiürített Lampedusa szigete ismét napok alatt megtelt.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 4. 20:58

2019-ben az egész év során összesen 11 471 migráns érkezett Olaszországba. Idén júliusban mindössze egy hónap alatt azonban 13 197 migráns szállt partra olasz területen – derül ki az ENSZ statisztikai jelentéséből. Ez a legnagyobb havi adat 2017 júniusa óta. A legzsúfoltabb terület jelenleg Lampedusa szigete, de Szicília, Calabria és Szardínia kikötőit is folyamatos nyomás alatt tartja a tömeges bevándorlás. Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője személyesen is meglátogatott egy ilyen kikötőt.

Lampedusa szigetén több mint ezerötszáz migráns tartózkodik jelenleg, pedig a sziget csak a negyedét tudja befogadni.

Matteo Salvini a közösségi oldalán éles kritikát fogalmazott meg. Azt írta: „Szükségünk van egy olyan miniszterre, aki kész megvédeni a határokat, tartozunk ezzel a nehéz helyzetben lévő olaszoknak”. A volt belügyminiszter hozzátette, hogy „alig várjuk, hogy visszatérjünk a kormányhoz, hogy gondoskodjunk a munkáról, a biztonságról és Olaszország védelméről” – utalt a szeptemberben esedékes választásokra, amit az olasz kormány bukása miatt kellett kitűzni.

Salvini 2019 nagy részében Olaszország belügyminisztere volt, amíg pártjának az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) kötött koalíciója össze nem omlott, és szeptemberben le nem mondott posztjáról. Belügyminiszteri ideje alatt azonban Salvininek tulajdonították, hogy nagymértékben csökkentette az olasz partokra érkező illegális migránsok számát.. Salvini egyik politikája ugyanis az volt, hogy lezárta az olasz kikötőket a migránsokat taxizó civil szervezetek előtt – amelyek azonban Salvini távozása után újraindították működésüket.

Hétfőn az Ocean Viking nevű migránstaxi hajó közel 400 migránst tett ki Salerno kikötőjében, míg a Sea Watch 3 nevű hajó a hétvégén Tarantóban további 438 migránst tudott partra tenni. Egy másik hajó, a Geo Barents hétfőn még 659 migráns kirakására várt.

Az alábbi videón a migránsok azt ünneplik, hogy éppen megérkeznek Olaszország partjaihoz. Érdekes megfigyelni, hogy az utasok között szinte csak fiatal férfiakat látni, nőket és gyermekeket szinte egyáltalán nem.

NAGYVILÁG

Címkék:

illegal immigrant smuggling, italy, matteo salvini, migrants