Folyamatos gondot okoz a kábítószer-kereskedelem az EU-s országban

Folyamatos gondot okoz a kábítószer-kereskedelem az EU-s országban

Egyre többen fogyasztanak kábítószert Horvátországban, amely a belügyminisztérium közlése szerint az általános közbiztonság romlásához vezethet. A rendőrök időről időre foglalnak le drogot, de úgy tűnik, folyamatos az utánpótlás. A szakértő szerint a kokain mindenhol ott van.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 3. 10:49

Balkáni „együttműködés”

A horvát rendőrség egy Zágráb melletti udvaron elásott 95 kg kokain lefoglalásával koronázta meg a kábítószer-bűnözés elleni küzdelmet 2022 utolsó napjaiban. A gyanúsított egy 57 éves észak-macedón állampolgár, akit korábban már 24 kilogramm kokain birtoklásával hoztak összefüggésbe, így összesen 119 kilogrammnyi kokain köthető hozzá a gyanú szerint.

kép: Horvát Rendőrség

A rendőrség tájékoztatása alapján a férfit már november elején azzal gyanúsították, hogy macedón, horvát és bolgár társaival kokaint szerzett be, azt tárolta, majd tovább értékesítette. A szálak tehát több balkáni ország állampolgáraihoz vezetnek.

kép: Horvát Rendőrség

Az eddig ismert információk alapján az 57 éves férfi dolga volt a drog beszerzése és eladása, míg az egyik női tettestársának feladatát képezte, hogy feltérképezze azokat a veszélyforrásokat, amelyek problémát okozhatnak a bűntett végrehajtásában.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy e jelentős fogás ellenére a kokain nem tűnik el a feketepiacról.

Drazen Rastovic, a horvát belügyminisztérium kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője az újságíróknak elmondta, hogy a rendőrségnek évről évre egyre több problémája van a kábítószerhez köthető bűnözéssel.

Rastovic közlése szerint az Adria-parti országban 2022 első 11 hónapjában nagy mennyiségben foglaltak le mindenféle kábítószert – több mint 22 kg heroint és körülbelül 350 kg kokaint is, de egyebek mellett további több mint egy tonna marihuánát is elkoboztak az egyenruhások.

Szakértő: a kokain bárhol beszerezhető

A folyamatos lefoglalások ellenére nincs hiány kábítószerből Horvátországban az utcákon. Ezt állítja Hajrudin Merdanovic. Az újságíró, aki a témával kapcsolatban könyvet is írt, úgy véli, a rendőrség végzi a dolgát, de állandó az utánpótlás a drogpiacon.

„Például ezt a 95 kilogrammot lefoglalják, és kivonják a forgalomból. De ezt észre sem lehet venni, mert a kokain még ma is jelen lesz. Minden utcában, minden városban, minden kávézóban – ugyanúgy, mint tegnap vagy tegnapelőtt, és ahogyan holnap is ott lesz” – mondja a szakértő.

Ennek magyarázata pedig az óriási haszonkulcsban rejlik, amely szinte vonzza az embereket az ilyen típusú bűnözéshez – nyilatkozta Merdanovic. Hozzátette: az elkövetők nem törődnek a kábítószerfüggők lerombolt egzisztenciájával, életével és családjával, csak a pénz mozgatja őket.

A szakértő röviden értékelte a kábítószer elleni háború sikerét is.

kép: Horvát Rendőrség

„Vegyünk kokaint vagy heroint. Kapható az utcán? Ha kapható, akkor – valami nincs rendben” – mondta Merdanovic.

Az újságíró ugyan elismerte, hogy a rendőrség aktívan részt vesz a kábítószer elleni háborúban, és jó az együttműködés a régió államai között, de szerinte az nyilvánvalóan nem olyan kiváló, mint a határokon átnyúló bűnügyi együttműködés.

Egyre többen fogyasztanak kábítószert Horvátországban

A horvát rendőrség 2021. évi munkájáról szóló jelentés szerint abban az évben összesen 2324 kábítószer-bűnözéssel összefüggő bűncselekményt jelentettek be, ami 11,8 százalékos visszaesést jelent 2020-hoz képest, amikor is 2636 volt.

A dokumentum szerint a kábítószerrel kapcsolatos problémák változatlanok az országban, a jelenlegi trendek pedig aggodalomra adnak okot. A jelentés szerint megfigyelhető egy tendencia, ami szerint egyre többen fogyasztanak kábítószert, és kisebb mennyiségben, saját fogyasztásra birtokolnak drogokat. Ez a jelenség a horvát belügyminisztérium szerint hosszabb távon negatívan befolyásolhatja az általános közbiztonságot.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

balkan, cocaine, croatia, drug, heroin