Franciaországban templomok semmisülnek meg, miközben a mecsetek gombamód szaporodnak

Franciaországban templomok semmisülnek meg, miközben a mecsetek gombamód szaporodnak

Nyílt levélben kérték politikusok az államfőt, hogy tegyen valamit a pusztulásnak indult kis vidéki templomok megmentése érdekében, mert ha így megy tovább, 2030-ra akár 2500-5000 templom is megsemmisülhet. Mindeközben országszerte épülnek a muszlim istentiszteleti helyek, Strasbourgban hamarosan megnyílik Európa legnagyobb mecsetje.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 21. 13:27

Rendkívül nehéz helyzetben van számos kis vidéki templom Franciaországban, a veszélyre 131 jobboldali és centrista politikus hívta fel az államfő figyelmét. A képviselők nyílt levélben fordultak Emmanuel Macronhoz, arra kérve a francia elnököt, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy megmeneküljenek a pusztulástól a templomok, melyek a levél aláírói szerint az ország lelkét jelentik.

A republikánus képviselők kezdeményezésére írt levélben a politikusok kiemelik, hogy a franciaországi templomok a vallási örökség részét képezik, a nyugalom és szépség szigetét jelentik. A franciaországi templomoknak van múltjuk, de azt szeretnék elérni, hogy jövőjük is legyen, azonban ezt a jövőt jelenleg buldózerek fenyegetik, mivel rengeteg olyan kis templom van országszerte, melyeknek az állapota egyre romlik és ha nem mentik meg őket, akkor megsemmisülnek. Márpedig a megmentésükre nincs pénz, mivel a legtöbb templom 1905 előtt épült és 90 százalékuk nem egyházi, hanem önkormányzati tulajdonban van, a kis közösségeknek azonban nincs pénzük a leromlott állapotú épületek rendbetételére. A települések önkormányzatainak rengeteg kiadásuk van és bár szándékukban áll megmenteni a templomokat, a rendelkezésre álló eszközök híján erre nem tudnak sort keríteni, ezért, ha nem lép valamit az államfő, akkor 2030-ra rengeteg templom megsemmisülhet.

A Szenátus vallási örökséggel foglalkozó bizottságának becslése alapján a veszélyben lévő franciaországi templomok száma 2500 és 5000 között van.

A nyílt levél aláírói arra kérik az államfőt, hogy cselekedjen a templomok megmentése érdekében, ahogy tette azt annak idején, amikor lángba borult a párizsi Notre-Dame. A dokumentumot aláíró politikusok szerint minden alkalommal, amikor eltűnik egy franciaországi templom, az ország lelkéből törik le egy darab.

Egy 2022 júliusában közzétett szenátusi jelentés alapján Olaszország után Franciaország rendelkezik Európa legfontosabb vallási örökségével.

Azonban nem csak az egyre romló állapot fenyegeti a francia templomokat, további problémát jelent a vallási épületek ellen elkövetett rendszeres vandalizmus. A tavalyi évben példátlanul sok katolikus egyház elleni támadás történt Franciaországban. A szomorú sorozat rögtön az év elején, Párizsban kezdődött, amikor a főváros környéki Île-de-France régió Argenteuil nevű településén egy férfi vasrúddal összetört egy vitrint és a benne lévő három gipszszobrot a Saint-Denis bazilikában, majd pár napon belül több hasonló jellegű rongálás is volt, amire még Gérald Darmanin belügyminiszter is felfigyelt. A miniszter bejelentette, hogy nyomozást kezdeményezett a történtek kiderítése érdekében.

A franciaországi katolikus templomok tehát szépen lassan az enyészeté lesznek, mindeközben azonban gombamód szaporodnak országszerte a muszlim imahelyek. A török AA hírügynökség 2021-ben megjelent cikkében arról ír, hogy bár pontos számadatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy pontosan hány mecset van Franciaországban, a számuk a Párizsi Nagymecset és a Belügyminisztérium adatai alapján körülbelül 2400 és 2500 közöttire tehető, ebbe beletartoznak a nagy mecsetek és a kisebb imatermek egyaránt. A „Trouves ta mosquée” (találd meg a mecsetedet) alkalmazás szerint országszerte mintegy száz olyan mecset van, amelynek alapterülete meghaladja az 1000 négyzetmétert és körülbelül harminc mecset tetején van minaret.

Sokatmondó az is, hogy Franciaországban, Strasbourgban épül Európa legnagyobb mecsetje, az Eyyüb Sultan, ami tulajdonképpen egy vallási komplexumként fog majd funkcionálni, ha elkészül. A hatalmas imatermen kívül ugyanis lesz benne több konferenciaterem, könyvtár, étterem, üzletek, valamint egy 600 férőhelyes parkoló is helyet kap, erről a V4NA korábban hírt adott.

A szóban forgó mecset építésének körülményei hatalmas botrányt kavartak, kiderült ugyanis, hogy Strasbourg zöldpárti városvezetése tetemes összeggel, 2,5 millió euróval támogatja a projektet. A bőkezű támogatást mind a francia kormány, mind az ellenzék egyöntetűen ellenezte. Gérald Darmanin belügyminiszter egy televíziós interjúban leszögezte, hogy a kormány semmiféle külföldi beavatkozást nem fogad el francia földön. A miniszter szerint nem elfogadható, hogy Strasbourg vezetése egy olyan szervezet által irányított mecset építését támogatja, amely nem ítéli el sem a politikai iszlámot, sem a katolikus hit teljes megtagadását.

A jobboldali Marine Le Pen szintén elítéli a mecset önkormányzati támogatását, a jobboldali politikus a Twitteren buzdított az iszlámot támogató zöld-párti politikusok elleni összefogásra.

A Milli Gorus Iszlám Konföderáció elnöke, Eyup Sahin elmondása alapján a gigantikus méretű mecset mintegy 5000 hívő befogadására lesz alkalmas.

A strasbourgi mecset építéséről tavaly decemberben adott hírt az Actu.fr, a lap úgy tudja, hogy előreláthatóan 2024-2025 körül nyithat meg a komplexum a hívek előtt.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, more and more mosques, open letter, ruined churches, strasbourg