Gabonaexport-folyosóról tárgyal Törökország Oroszországgal és Ukrajnával

Ezt ma közölte egy magas rangú török tisztviselő. Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búza- és árpaexportjának mintegy harmadát adja.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 26. 11:58

Ankara tárgyalásokat folytat Moszkvával és Kijevvel arról, hogy Törökországon keresztül egy folyosót nyissanak az Ukrajnából származó gabonaexport számára – írja a Reuters egy magas rangú török tisztviselő mai információira hivatkozva. Törökország a Fekete-tengeren szomszédos Ukrajnával és Oroszországgal is, jegyzi meg a portál.

„Törökország tárgyalásokat folytat mind Oroszországgal, mind Ukrajnával az Ukrajnából származó gabonaexportról” – mondta a névtelenséget kérő tisztviselő, aki hozzátette: a Törökországból megnyíló folyosóval a gabona eljuthatna a megcélzott piacokra.

„A tárgyalások még folynak”

– szögezte le a képviselő.

Ukrajna fekete-tengeri kikötői az Oroszország által indított invázió óta le vannak zárva. A silókban több mint 20 millió tonna gabona rekedt. A február 24-e óta tartó orosz-ukrán háború miatt teljesen felborult a világ gabonapiaca, ugyanis Ukrajna és Oroszország adja a Föld búza- és árpaexportjának mintegy harmadát. Ukrajna ráadásul a konfliktus kirobbanásáig a gabonatermésének csaknem háromnegyedét exportálta. A konfliktus emiatt nem csak a két ország exportjától függő országokban érezteti a hatását, hanem gyakorlatilag egész Európában. A gabona ára az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett, ami szinte minden élelmiszer árában, és így az inflációs mutatóban is érezteti hatását Európa-szerte.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes szerdán azt nyilatkozta, hogy Moszkva kész folyosót biztosítani az élelmiszereket szállító hajók számára, cserébe egyes nyugati szankciók feloldásáért.

NAGYVILÁG

Címkék:

ankara, cereals, corridor, negotiations, russia, ukraine, war