Gigasztrájk a párizsi reptereken, rengeteg járatot töröltek

Gigasztrájk a párizsi reptereken, rengeteg járatot töröltek

A dolgozók a munkabeszüntetést a nyári szünet első hétvégéjére időzítették, a két legnagyobb fővárosi reptéren rengeteg járatot töröltek, az alkalmazottak visszamenőleges béremelést szeretnének, amit a vezetőség nem akar megadni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 1. 17:32

Egész hétvégén át tartó, sorozatos sztrájkhullám bénítja meg a két legnagyobb párizsi reptér, a Charles-de-Gaulle Roissy és az Orly forgalmát, a munkabeszüntetést párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) hét szakszervezete és a CDG Roissy repülőtér tűzoltói kezdeményezték, arra kérve a dolgozókat, hogy péntektől vasárnapig szüntessék be a munkavégzést.

A több napos sztrájkot épp az iskolai nyári szünet kezdetének első hétvégéjére időzítették, így várhatóan nagy fennakadások lesznek a légiközlekedésben, a France Info értesülései szerint pénteken 7 és 14 óra között a járatok 17 százalékát törölték, az A és C terminálok előtt mintegy 800-1000 reptéri dolgozó tüntet. A Les Échos nevű gazdasági lap felhívja rá a figyelmet, hogy a helyzet a hétvégén ennél sokkal rosszabb lehet, ugyanis a párizsi reptereken az utasok szám elérheti akár a 100 ezret is.

A Paris Aéroport Twitter-bejegyzése alapján a sztrájk ideje alatt rendkívül akadozott az autós forgalom a terminálok irányába vezető utakon, ezért arra kérték az autóval érkezőket, hogy valamelyik P+R parkolóban hagyják az autóikat és onnan a reptéri buszokat vegyék igénybe.

Az Europe 1 riportjából kiderül, hogy az Air France légitársaság csütörtökön és pénteken nem törölt egyetlen hosszú távú járatot sem. Közlésük szerint csütörtökön 62 rövid-és középtávú járatot töröltek a Charles-de-Gaulle reptér mintegy 1300 járatából.

A France Info arról ír, hogy a legnagyobb francia reptér, a fővárosi CDG Roissy járatai 10 százalékának törlését maga a légiközlekedési hatóság kezdeményezte a repülőtéren dolgozó tűzoltók munkabeszüntetése miatt, biztonsági okokból.

A cikkből az is kiderül, hogy a repülőtéri tűzoltók technikai bónuszt szeretnének kapni, valamint azt elérni, hogy igazítsanak a fizetésükön, mivel kevesebbet keresnek, mint a megyei tűzoltó- és mentőszolgálatoknál dolgozó kollégáik. A hét szakszervezet ezzel párhuzamosan pedig azért tüntet, mert január 1-ig visszamenőleg 6 százalékos béremelést szeretnének elérni, a vezetőség azonban ezzel szemben csak 3 százalékot ajánlott fel nekik és azt is csak július 1-től.

A párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szakszervezetei pár héttel ezelőtt, június 9-én is sztrájkoltak, akkor mintegy száz járat került törlésre. Június 14-én egyeztettek a vezetőséggel a bérekről, de nem sikerült megállapodni, ezért a szakszervezetek jelezték, hogy levélben fordultak Bruno Le Maire gazdasági miniszterhez, valamint Amélie de Montchalin közlekedésért és ökológiai átalakulásért felelős miniszterhez, hogy találkozót kérjenek a politikusoktól.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

airport strike, charles de gaulle roissy, flights cancelled, france, paris