Horvát elnök: mélyen erkölcstelen, amit a Nyugat művel Ukrajnában

Horvát elnök: mélyen erkölcstelen, amit a Nyugat művel Ukrajnában

Zoran Milanovic szerint neki köztársasági elnökként az a feladata, hogy távol tartsa Horvátországot attól, amit a nyugati országok tesznek Ukrajnában, mert az abban való részvétel halálos veszélyt hordoz magában. Koszovót pedig a nemzetközi közösség elrabolta Szerbiától – fogalmazott az uniós államfő. A szerb külügyminiszter egyetért Milanovic szavaival.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 31. 16:01

A fegyverek csak meghosszabbítják a háborút

A horvát köztársasági elnök Petrinjába látogatott, onnan indult ugyanis Litvániába, ahol a horvát katonaság új kontingense állomásozik a NATO missziójának részeként. Zoran Milanovic azt mondta a sajtónak, hogy ellenzik, hogy halálos fegyvereket küldjenek Ukrajnának, mert az csak meghosszabbítja a háborút.

„Mi a cél? Oroszország feldarabolása, vagy netán kormányváltás? Oroszország szétszakításáról is beszélnek. Ez már mániákus. Mi és a szerbek kevésbé gyűlöltük egymást, pedig sokkal szörnyűbb volt a háborúnk, mint Ukrajnában. Ellenzem a halálos fegyverek odaküldését” – szögezte le Milanovic.

A horvát elnök szerint az utóbbi években mindannyian szemtanúi lehettünk annak, hogy egyesek kiprovokálták ezt a háborút – írja az Euronews. Milanovic kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy a nyugati országok tankokat küldenek az ukránoknak.

„Egy éven belül egyetlen amerikai tank sem fog Ukrajnába menni, majd odaküldjük az összes német tankot” – mondta, de megjegyezte azt is, hogy a német harckocsik most sem járnak majd nagyobb sikerrel, mint legutóbb.

„Európa fizeti meg az ukrajnai háború árát”

Az ukrajnai helyzetről szólva a horvát államfő aláhúzta: egy nukleáris fegyverekkel rendelkező ország ellen zajlik a háború, mégpedig úgy, hogy az közben egy másik ország területén háborúzik.
Milanovic kétségének adott hangot, hogy egyáltalán egy ilyen háborúban hagyományos módszerekkel lehet-e nyerni, s annak árát ki fizeti meg. Utóbbi kérdésére mindjárt választ is adott a köztársasági elnök.

„Európa fizeti meg az árát, Amerika pedig a legkevesebbet adja” – fogalmazott.

Zoran Milanovic Anna Fotyga lengyel európai parlamenti képviselő szavaira is reagált. Fotyga szerint ugyanis Moszkva veszélyt jelent a Nyugatra nézve. Az EP-képviselő úgy gondolja, az oroszok imperializmusának végleg véget kell vetni.

A horvát elnök ezzel kapcsolatban kiemelte: Oroszország nem támadta meg Lengyelországot, s nem is fogja. Ehhez túl gyenge – húzta alá Zoran Milanovic.

„Mélyen erkölcstelen az, amit a nyugat tesz. A német tankok tovább fogják homogenizálni Oroszországot és Kínát. Az én feladatom, hogy minél inkább kimaradjunk ebből” – nyilatkozta az elnök.

Hozzátette: minden részvétel ebben a folyamatban halálos veszélyt rejt magában.

Hasonlóságok a Krím és Koszovó között

Zoran Milanovic Koszovóról is beszélt az újságíróknak. Elmondta: Koszovót elvették Szerbiától.

„Ezt mi és a nemzetközi közösség együtt tettük” – hangsúlyozta. Az elnök említést tett Koszovó és a Krím-félsziget közti hasonlóságokról is.

Mint fogalmazott, a kijelentésével nem Koszovó függetlenségét kérdőjelezi meg, hanem a nyugati kettős mérce koncepcióját. Azt, hogy valaki úgy véli, hogy ehhez joga van. Az őrült érzelmek és a gyűlölet pedig nagy veszélybe sodorják Európát – emelte ki az elnök. Milanovic ugyanakkor hozzátette: véleménye szerint a Krím soha többé nem lesz Ukrajna része.

A horvát kormánykoalíció szinte azonnal reagált Zoran Milanovic szavaira. Szerintük, amikor Putyint kell védeni az elnöknek, az sem számít, ha szégyenbe hozza magát, vagy az ország szövetségeseivel kell összevesznie ezért.

 

De nem csak belpolitikai szinten fogalmaztak meg kritikát Milanovic szavaira válaszolva. Ivica Dacic, a szomszédos Szerbia külügyminisztere szerint igaz az, amit a horvát államfő mondott. Koszovót erővel és jogtalanul vették el Szerbiától – fogalmazott a szerb politikus.

„Szerbia esetében azt a nemzetközi jogot taposták sárba leginkább, amelyre mindannyian esküsznek. Koszovóban megsemmisült az a nemzetközi rend, amelyben az államok szuverenitása sérthetetlen, a határok pedig megváltoztathatatlanok” – mondta Dacic a Tanjugnak.

A szocialista politikus abba nem akart belemenni, hogy Milanovic kijelentései mögött milyen belpolitikai indokok állhattak, azt azonban üdvözölte, hogy ez az álláspontja egy európai uniós és NATO-tag államelnökének.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

balkan, croatia, kosovo, krim, russia, serbia, ukraine