Ismét a múlt eltörlésén dolgoznak a liberálisok

Ezúttal egy katedrális került célkeresztbe, ahol a déli tábornokokat ábrázoló ólomüvegeket BLM tiltakozók képeire cserélték.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 29. 16:57

A washingtoni National Cathedral szombaton négy új, faji igazságosság témájú ólomüveg ablakot mutatott be, amelyek a Konföderációs tábornokokat ábrázoló ablakok helyére kerültek.

Az üvegek leleplezésén Kerry James Marshall művész mondott beszédet, aki az ablakokat tervezte, emellett a székesegyház a Pulitzer-jelölt költőt, Dr. Elizabeth Alexandert is megbízta egy vers megírásával, amelyet az új ablakok alatti kőbe fognak belevésni.

„A mai eseményt azért szerveztük, hogy rávilágítsunk egy olyan esetre, amikor a szimbolizmus megváltoztatásának célja, hogy helyrehozza a mindenki számára szabadságot és igazságosságot ígérő amerikai teremtés ígéretének megsértését” – mondta Kerry James Marshall, az ablakokat tervező művész az avatáson.


A katedrális a washingtoni püspöki egyházmegyéhez tartozik, de gyakran használják nemzeti istentiszteletekre. A vezetők először 2015-ben kezdtek el gondolkodni az ablakok cseréjén, amikor az akkori dékán, Gary Hall az ablakok eltávolítására szólított fel, miután egy fehér férfi fekete hívekre kezdett el lövöldözni a dél-karolinai Charlestonban található Mother Emanuel AME templomban.

A katedrális fő istentiszteleti terében látható ablakok korábban déli tábornokok életét, illetve katonai pályafutásuk jeleneteit ábrázolták. Az ablakokat 1953-ban helyezték el, hogy elősegítsék a megbékélést Észak és Dél között.

„Egyszerűen fogalmazva, ezek az ablakok sértőek voltak, és akadályozták a katedrális szolgálatát, és ellenkeztek azzal a hivatásunkkal, hogy minden ember számára az imádság háza legyünk” – mondta a jelenlegi dékán, Randolph Marshall Hollerith a felavatás során, hozzátéve, hogy az ablakok hamis történetet meséltek el, és két olyan személyt magasztaltak, akik azért harcoltak, hogy a rabszolgaság intézményét életben tartsák az Egyesült Államokban.

Az ablakok némelyikén konföderációs zászlók voltak láthatóak, és a katedrális vezetése 2016-ban megszavazta, hogy ezeket az üvegeket eltávolítják, és egyszerű üveggel helyettesítik. Az ablakokat végül 2017-ben távolították el.

A cancel culture, azaz az eltörlés kultúrája azonban az elmúlt években már számos esetben tüntetett el olyan alkotásokat, amelyek mostanra már nem számítottak elég befogadónak, egyre csak fogyatkoznak a „politikailag inkorrekt” szobrok, különösen az 1865 előtt állított konföderációs tábornokok és Kolumbusz Kristóf szobrai. Folyamatosan ledöntik, vagy megrongálják azokat. 2020 elején, az afroamerikai George Floyd halála és a növekvő Trump-ellenes mozgolódások után Dallasban erős biztonsági kordonnal kellett megvédeni a polgárháborús temetőt, a Konföderáció helyi halottainak kegyhelyét, amelyet „antirasszista” zavargók támadtak meg, akik elszántan támadták a sírköveket és a síremlékeket is.

A szobrok erőszakos eltávolítása és megrongálása ellen egyes államokban már törvényt kellett hozni. Az Egyesült Államok egyik tagállamában, Alabamában már 2017-ben elfogadták a Memorial Preservation Act-ot, amely kifejezetten megtiltotta a 40 éve vagy régebben fennálló műemlékek áthelyezését, eltávolítását, megváltoztatását vagy bármilyen más károsítását. Egyszeri, 25 000 dolláros bírságot szabtak ki azokra az önkormányzatokra, amelyek nem tartották be az előírásokat. Azonban ennek ellenére a cancel culture támogatói folytatták a szobrok áthelyezését, ledöntését, vagy átalakítását, és csak az elmúlt években tizenkét másik emlékművet is leromboltak.

De van, ahol a nem a régi szobrok ledöntése, hanem új idolok magasztalásában nyilvánult meg az ideológiai „harc”.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, egy bronz bevonatú szobrot állítottak például a Winchester Egyetemen is, ami nem mást ábrázolni, mint a svéd klímacelebet, Greta Thunberget. Az elképzelés szerint Greta szobra inspiráló hatással lesz majd a “zöldnek” jellemzett egyetem diákjaira.

 

 

NAGYVILÁG

Címkék:

blm, cancel culture, greta thunberg