Július végéig biztosan nem oldódik meg a súlyos csecsemőtápszer-hiány

Július végéig biztosan nem oldódik meg a súlyos csecsemőtápszer-hiány

Hónapok óta lehetetlen csecsemőtápszerhez jutni az Egyesült Államokban és ez az állapot akár nyár közepéig is fennállhat. A szülők egyre kétségbeesettebbek és dühösebbek.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 29. 16:57

Elérte a csúcsát a csecsemőtápszereket érintő országos hiány az Egyesült Államokban. Ez többek között azért is súlyos probléma, mert a csecsemők fejlődését is komolyan befolyásolhatja, ha a szülők nem tudnak tápszert vásárolni, még az órákig tartó keresés ellenére sem. A legtöbb városban lényegében kiürültek a boltokban a bébiételek polcai. Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okozott fennakadást a bolti kínálatban. Az egész iparágra kiterjedő tápszerhiány februárban kezdett fokozódni, amikor az Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni a termékeit, és be kellett zárni a gyárat. Bár az üzemben júniusban újraindulhat a termelés, július végéig biztosan nem kerülnek vissza a polcokra a tápszerek.

Korábban a V4NA is beszámolt a problémáról. Sara Khan, egy háromgyerek édesanya szerint már több mint három hónapja fennál a probléma a háztartásukban. Khan szerint nem csak az üzletekben, hanem a gyógyszertárakban sincs tápszer.

A brutális hiány miatt panaszkodik az Espinosa család is. „Nincs semmi a polcokon” – mondja Olivia Espinosa. Külön probléma ráadásul, hogy három hetes babája, Maya laktózérzékeny. A szülők szívesen kipróbálnának különböző termékeket, de egyszerűen nem állnak rendelkezésre. Ez „rendkívül frusztráló” – mondja Olivia.

Az ellátási problémák mellett a szülők a költségekkel is nehezen tudnak lépést tartani, mivel az online eladók megháromszorozták az áraikat. Sokan a rezsiszámlákra félretett pénzből kénytelenek online megvásárolni a tápszert – ha hozzájutnak egyáltalán.

A Fehér Ház szóvivője megpróbálta megnyugtatni az embereket egy sajtótájékoztatón, majd amikor egy újságírói kérdésre kellett válaszolni, a szóvivő arcpirító kijelentést tett. Egy riporter arra volt kíváncsi, hogy a szülők mit tehetnek akkor, amikor órákig járják az üzleteket, de nem tudnak tápszert venni a kisgyerekeknek. Jen Psaki egyszerűen annyit mondott:

„Minden olyan szülőt biztatnánk, aki aggódik gyermeke egészségével vagy jólétével kapcsolatban, hogy hívja fel orvosát vagy gyermekorvosát”.

Bár a napokban sikerült szerezni Németországból 132 raklap tápszert, júliusig ez biztosan nem oldja meg a problémát.

NAGYVILÁG

Címkék:

baby formula, crisis, shortage, usa