Kiderült a francia baloldal bukott képviselőjelöltje visszalépésének valódi oka: szexuális erőszakkal vádolják

Kiderült a francia baloldal bukott képviselőjelöltje visszalépésének valódi oka: szexuális erőszakkal vádolják

A politikusi babérokra törő fiatalembernek előzőleg is voltak botrányos ügyei, parlamenti képviselői jelöltségét végül visszavonta, miután még a koalíción belül is úgy vélték, hogy nem kéne az országházba juttatni egy olyan embert, akit rasszizmusért ítélt el a bíróság. A szélsőbalos aktivistát ezúttal szexuális erőszakkal vádolták meg, pártja belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 12. 17:22

Visszalépett parlamenti képviselő-jelöltségétől a BLM mozgalommal szimpatizáló francia szélsőbalos aktivista, Taha Bouhafs, döntését mindössze egy nappal azt követően hozta meg, hogy hivatalosan bejelentette, elindul a júniusban tartandó parlamenti választásokon.

Közleményében azzal indokolta visszalépését, hogy az elmúlt hetekben rendkívül sok támadás érte, még pártjának vezetője, Jean-Luc Mélenchon is kiállt mellette, elmondása szerint nagyon nehéz 25 évesen megbirkózni a mindennapos halálos fenyegetésekkel és a nyilvános vádakkal. A baloldali politikus magát hibáztatta, amiért nem tudta megvédeni jelöltjét kellőképpen megvédeni.

Taha Bouhafs élete eddig sem volt botrányoktól mentes, rendszeresen részt vett a BLM megmozdulásokon és nem rejtette véka alá rendőrellenességét. 2021-ben a bíróság 1500 euró pénzbüntetésre ítélte, amiért nyilvánosan megsértette az Unité SGP rendőrszakszervezet egyik vezetőjét, Linda Kebbab-ot, a rendőrség szolgálati arabjának nevezte a nőt, aki ezt követően kijelentette, hogy Bouhafs immár nem titkolhatja tovább, hogy rasszista.

Bouhafs bűnlajstroma most azonban tovább nő, ugyanis

többen is megvádolták szexuális erőszakkal és zaklatással.

A Médiapart francia oknyomozó hírportál értesülései szerint legalább hárman vádolták meg a politikust. Pártja, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt felállított egy szexuális erőszak elleni bizottságot és a helyzet sürgősségére való tekintettel azonnali belső vizsgálatot rendelt el a történtek kiderítése érdekében, a párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon azt írta a Twitteren, hogy a nők által elmondottakat komolyan kell venni.

A Taha Bouhafs elleni vádak hallatán több olyan politikus is nyilatkozott, akik korábban kiálltak mellette. Az EELV zöld párt titkára, Julien Bayrou azt írta a Twitteren, hogy előző nap még kiállt Bouhafs mellett, ám együtt érez a szexuális erőszak áldozataival és hisz nekik, a félreértések elkerülése végett pedig törli előző bejegyzését, melyben Taha Bouhafs-t támogatja.

A hivatalos álláspont szerint tehát Bouhafs az őt ért támadások miatt lépett vissza a képviselő-jelöltségtől, a pártja közleményében szereplő dátum azonban felfedte a valódi okot.

A kormánypárti Les Jeunes avec Macron (Fiatalok Macronnal) nevű politikai csoport vezetője, Ambroise Méjean kiemelte az Engedetlen Franciaország párt közleményében szereplő dátumot, mely szerint Mélenchon pártja május 7-én állította fel a szexuális erőszak elleni bizottságot a Taha Bouhafs ellen felhozott vádak kivizsgálására, tehát egy nappal azt megelőzően már tudtak a kibontakozó botrányról, hogy Bouhafs hivatalosan bejelentette volna parlamenti jelöltségét.

Éric Naulleau francia esszéista, újságíró szintén felfigyelt rá, hogy valójában az ellene folyó belső vizsgálat miatt lépett vissza a képviselő-jelöltségtől Taha Bouhafs, az esszéista szerint álomszerű az egész történet.

Vincent Lautard jogász rendkívül súlyosnak nevezte azt a helyzetet, hogy Jean-Luc Mélenchon pártja már a hétvégén tudott a Taha Bouhafs elleni vádakról, a párt vezetője mégis védelmébe vette a szélsőbalos aktivistát, akit az őt ért támadások áldozataként állított be.

A jogász a Twitteren megosztotta a BFMTV hírportál cikkét, amely szintén Taha Bouhafs botrányával foglalkozik, Vincent Lautard szerint a szexuális erőszak vádja a valódi oka annak, hogy több baloldali politikus is törölte korábbi bejegyzését, melyben támogatják Taha Bouhafs-t. Vincent Lautad úgy véli, hogy a szélsőbalos aktivista ellen felhozott vádak olyan súlyosak, hogy bírósági vizsgálatot kellene indítani az ügyben.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

far-left activist, france, sexual violence, taha bouhafs