Küszöbön a kormányválság a V4-es országban?

A többpárti koalíciós kormányban akár válságot is okozhat a különutas vakcinabeszerzés, ami a legkisebb koalíciós párt szerint a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter önálló akciója volt. Ugyanakkor a kormányfő szerint a párt vezetői jóváhagyták a vakcina beszerzését. A gazdasági tárca vezetője már a kormány átalakítását is kilátásba helyezte.

NAGYVILÁG 2021. MÁRCIUS 3. 16:01

“Néha a helyes cselekedetekhez egy dologra van szükség. Bátorság” – ezekkel a sorokkal osztotta meg közösségi oldalán a szlovák kormányfő azt a pillanatot, amikor március 1-jén Oroszországból megérkezett az első adag Szputnyik V vakcina Szlovákiába.

A mintegy 200 000 oltóanyagot a miniszterelnök és Marek Krajčí, egészségügyi miniszter (OĽaNO) fogadta a kassai repülőtéren. Matovič akkor arról tájékoztatott, hogy júniusig összesen 2 millió vakcina érkezik az országba, ami 1 millió ember beoltására lesz elegendő. A Szputnyik V vakcinák használatát rögtön másnap, március 2-án engedélyeztette is az egészségügyi tárca vezetője.

Ez különösen azután volt nagy fordulat, hogy alig tíz nappal korábban, február 18-án a miniszterelnök még feldúltan jelentette be, ő akarta ugyan, de nem jön Szlovákiába orosz vakcina. Ehhez képest 11 nappal később, március 2-án már az engedélyt is kiadták a használatára.

A beszerzés egyértelműen megosztotta a 4 párti koalícióból álló kormányt. A Szputnyik V ellen főként a legkisebb koalíciós párt, a Za ľudí tiltakozott. Veronika Remišová pártelnök korábban többször is kijelentette, hogy amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezi az orosz vakcinát, nem hajlandó megszavazni a beszerzést. Az első adag orosz vakcina megérkezésére reagálva Tomáš Valášek a párt parlamenti képviselője, és az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke bejelentette, kilép a koalícióból és a Za ľudí pártból is.

Igor Matovič március 2-án tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor érdekes dologra hívta fel a figyelmet a Za ľudí tiltakozása kapcsán. A kormányfő elismerte, hogy a vásárlás feszültséget okozott a koalícióban, ugyanakkor kiemelte: Marek Krajčí megkapta a Za ľudí vezetésének jóváhagyását az orosz Szputnyik V vakcina megvásárlásához. A Za ľudí bár a kormányülésen elutasította a vakcinák beszerzésére vonatkozó javaslatot, “de úgy reagáltak, hogy Krajčí, ha akarja, szabadon megvásárolhatja az oltóanyagot, megvannak ehhez a kompetenciái”, mondta, hozzátéve, hogy sem Krajčít, sem őt nem lehet azzal vádolni, hogy önkényesen döntöttek.

Remišová a kijelentésre reagálva elmondta, hogy “a Za ľudí nem értett egyet a regisztrálatlan vakcinák megvásárlásával és felhasználásával, és ezt az álláspontunkat világosan közöltük”.

Nem értett egyet a lépéssel Richard Sulík sem. A gazdasági miniszter a kormányfő akciójával kapcsolatban azt mondta, szerinte nem így kellene irányítani az országot. Emiatt a SaS vezetője összehívta pártja rendkívüli tanácsát. Szerda (március 3.) délelőtt sajtótájékoztatón pedig úgy fogalmazott, hogy szerinte a kormány átalakítására lenne szükség. Ehhez találkozni akar a Sme rodina képviselőivel és az OĽANO bizonyos tagjaival. Egyúttal elmondta, nem akarnak előrehozott választásokat, mert előfordulhat, hogy pártjuk számára az jobb eredményt hozna, de a társadalom számára semmiképp.

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter is ellenérzéseinek adott hangot az orosz vakcina kapcsán. Nehezményezte, hogy az adásvételről senki sem tájékoztatta őt, illetve kifejtette, hogy szerinte a Szputnyik V vakcina beszerzése egy hibrid hadviselés eszköze. Erre Matovič úgy reagált, hogy szerinte teljesen felesleges átpolitizálni ezt a kérdést, és az orosz vakcina is egy orvosság, ugyanolyan mint a többi oltóanyag.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) utóbbi állásponttal ért egyet. Marián Kollár, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: a kamara örömmel fogadta az újabb vakcina megérkezését. Hangsúlyozta: az orvosok nem azt nézik, melyik országból hozzák be a vakcinát, hanem azt, hogy az mennyire segít a betegeknek. „Ha ezzel akár csak egyetlen életet is megmentünk, akkor már megérte” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi kritikus helyzetből csakis az oltások felgyorsítása mentheti ki az országot.

Március 2-án, kedden este tartott sajtótájékoztatóján Marek Krajčí egyébként azt is bejelentette, hogy változik az ország oltási stratégiája. Március 8-ától már csak életkor szerinti besorolás alapján fognak oltani, vagyis megszűnik a foglalkozás szerinti besorolás. A miniszter emellett elárulta, hogy márciusban 413 000 Pfizer, 75 600 Moderna, 356 864 AstraZeneca, valamint  200 000 Szputnik V vakcina érkezik az országba.

NAGYVILÁG

Címkék:

coalition, covid-19, crisis, jab, pandemic, Slovakia, v4