Már a pelenka cseréjéhez is engedélyt kellene kérnie a szülőknek?

Egy ausztrál gyermekgondozással foglalkozó szervezet szerint igen. Úgy vélik, a "tiszteletteljes pelenkaváltással" függetlenségre lehet ösztönözni a gyermekeket.

NAGYVILÁG 2021. AUGUSZTUS 11. 16:10

A tanácsot az Ausztrál Only About Children (OAC) nevű szervezet adta. A csoportosulás arra ösztönzi a szülőket, hogy képzeljék bele magukat a gyermekek cipőjébe, és kérdezzék meg maguktól, „ha csecsemő lennél, hogyan szeretnéd, hogy kicseréljék a pelenkádat”? Ezen módszert, a „tiszteletteljes pelenkaváltásnak” nevezik, amivel az OAC szerint függetlenségre lehet ösztönözni a gyermekeket. Mint mondják, a pelenka cseréjének a legfontosabb része nem az új pelenka felhelyezése, hanem az érzés, amit a baba és a szülő együtt él át.

A TikTokon egy amerikai anya ezen módszer alkalmazását mutatta be a gyakorlatban, és megosztotta a felhasználókkal, hogy miként neveli a kisbabáját. Az anyuka a pelenkacsere során minden lépésnél elmondja a kisgyerekének, hogy mit csinál, és ellenőrzi, hogy jól van-e.

„A cél az, hogy a kisgyerek az esemény részének érezze magát, és ne olyan legyen a pelenkacsere során, mintha passzív megfigyelő lenne, akinek a testét manipulálják”, olvasható a videóban.

„Adjon némi autonómiát a gyermekének, és kérdezze meg, hogy el szeretne sétálni a pelenkázóhoz, vagy elvigye. A kisgyermekek érzékelik, ha siettetik őket, vagy próbálják elterelni a figyelmüket, ami feszültté teszi őket”, írják a tanácsok között.

A szervezet viszont tisztázza, hogy nem arra gondolnak, hogy nem kell a pelenkát lecserélni, ha ahhoz a gyermek nem járul hozzá, hanem ilyen módszerekkel szándékozzák a kapcsolatépítést és a tanulást ösztönözni. Az OAC további tanácsai szerint, a ne sírj kifejezést is helyettesíteni kellene a „látom, hogy mennyire ideges vagy”, esetleg a „nem baj, ha szomorú vagy” kifejezésekkel.

Ehhez hasonló ötletet vetett fel Deanne Carson ausztrál szexuális szakértő 2018-ban, amikor azt mondta, hogy a szülők kérjenek engedélyt a gyermekeiktől, mielőtt tisztába teszik azokat. „Természetesen egy csecsemő nem fogja azt válaszolni, hogy ‘igen anya, ez fantasztikus, nagyon szeretném’, de ha hagynak neki egy kis időt és helyet, illetve várnak a szemkontaktusra, akkor tudatni lehet a gyermekekkel, hogy a válaszuk igenis számít”, tette hozzá Carson egy interjú során.

NAGYVILÁG

Címkék:

baby, parents