Nem lehet megtörni a bandákat a hírszerzés vezetője szerint

Meg kell szokni a lövöldözéseket, a robbantásokat, és a bandaháborúkat a svéd hírszerzés egyik vezetője szerint.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 27. 14:03

Egy nemrég nyilvánosságra hozott interjúban Jale Poljarevius, a svédországi Mitt rendőrségi régió hírszerzési vezetője elmondta, hogy a politikusoknak a bandák megtöréséről szóló beszédeit nem szabad másnak venni, mint üres szónoklatoknak. Szerinte ez ugyanis ez sosem fog megtörténni.

Amit tehetünk, az az, hogy felszámoljuk a jelenleg aktív bandákat, és a lehető legnagyobb mértékben semlegesítjük őket. De új bandák jönnek majd létre. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem fogjuk tudni ezeket teljesen felszámolni.

A nyilatkozat a Stockholm-Uppsala régióban a közelmúltban kiéleződött bandaháborúk nyomán hangzott el. Ezeket nagyrészt külföldről szervezik száműzött bandavezérek, akik ismét a birtokukba akarják venni a területeket. Poljarevius szerint az, hogy a bandavezérek külföldön tartózkodnak, további nehezíti a bűnözés elleni küzdelmet.

A rendőrségen belüli területeken rendszerszintű összeomlásra figyelmeztetnek, utalva a jelenlegi helyzetre, amelyben a bevándorló bűnbandák egyre szélesebb körben, csalásokkal, lövöldözésekkel, robbantásokkal és kábítószerrel próbálják érvényesíteni az akaratukat, és semmibe venni a svéd törvényeket illetve a hivatalos szerveket.

Poljarevius szerint ugyanakkor bár a helyzet súlyos, nem kell összeomlástól tartani. Azzal azonban egyetért, hogy a helyzet komoly, nehéz és összetett.

Úgy nézünk ki, mint valami rossz amerikai utópia forgatókönyve. De ez nem az, ez a valóság, és most csak az számít, hogy szembenézzünk ezzel a zord valósággal, majd felhúzzuk az ingujjunkat, és küzdjünk tovább, és a legjobbat hozzuk ki abból, amink van

– jegyezte meg a hírszerzés vezetője.

Poljarevius utalt az alulfinanszírozott személyzetre, a forráshiányra, amellyel a rendőrség már hosszú ideje küzd, és ami ahhoz vezetett, hogy a súlyos bűncselekmények után sem tudnak sokszor már nyomozni.

NAGYVILÁG

Címkék:

gang violence, migration, sweden