Párizsban egy belvárosi parkolóban vertek tábort migránsok – videó

Párizsban egy belvárosi parkolóban vertek tábort migránsok – videó

A Diadalív közelében lévő fedett parkolóban több tucatnyi migráns él hetek óta, a helyet egy magánszemély bocsátotta a bevándorlókat segítő civil szervezet rendelkezésére.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 8. 08:32

Párizsban továbbra is rengeteg hajléktalan bevándorló tartózkodik és, bár a rendőrség időről időre nagyszabású akciók keretében megszünteti a sátortáborokat, amelyeket általában a francia főváros északi peremén vernek a bevándorlók, a probléma végleges megoldása egyelőre várat magára. A francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal (Ofii) vezetője, Didier Leschi elmondása alapján a menedékkérők 75 százalékát elszállásolják a hatóságok, átlagosan havonta 1800 embert visznek vidéki befogadó központokba, derül ki az Actu Orange nevű francia lap cikkéből. A lap arról is beszámol, hogy ezzel szemben a bevándorlókat segítő Utopia 56 civil szervezet állítása szerint a Párizs északkeleti részén található táborok felszámolása óta több ezer olyan hajléktalan migráns tartózkodik a fővárosban, akik üresen álló ingatlanokat foglaltak el vagy más szálláshelyet találtak maguknak. A France terre d’asile (FTDA) nevű civil szervezet vezetője, Delphine Rouilleault nyilvántartása szerint mintegy négyszázra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akik a párizsi régióban az utcán élnek, ám hozzátette, tisztában van vele, hogy ez a szám igencsak alábecsüli a tényleges adatokat.

A migránsmentő civil szervezetek mindeközben minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy elszállásolják a hajléktalan migránsokat, az Utopia 56 erre egy meglehetősen szokatlan helyszínt, egy parkolóházat talált, amely Párizs szívében található, a Diadalív tőszomszédságában.

Több tucatnyi migráns, mintegy 70 ember él itt már hetek óta, a helyet egy magánszemély bocsátotta a civil szervezet rendelkezésére. Az Utopia 56 munkatársa, Nikolaï Posner a sajtó kérdésére kifejtette, hogy manapság olyan politikai akarat jellemzi a hatóságokat, hogy láthatatlanná tegyék az utcán élő embereket, ezért kergetik el a rendőrök időről időre a közterületen tartózkodó hajléktalan migránsokat, mert ha egy probléma nem látható, akkor az nem is létezik.

A parkolóban otthonosan berendezkedtek a migránsok, van egy kis konyhájuk, két WC, néhány konnektor és egy parkolóhely, ahol a bőröndjeiket tárolják. Egy, a stábnak nyilatkozó bevándorló elmondta, hogy a parkolóban jó helyük van, mert fedél van a fejük fölött és tudnak meleg kávét inni. Egy fiatal férfi, akinek a felesége állapotos, azt mondta a riporternek, hogy terhes nejével nem mehet az utcára, majd hozzátette, hogy szerinte a francia állam dolga lenne, hogy erőfeszítéseket tegyen a hajléktalanok elszállásolása érdekében, mert gyerekek születnek az utcára, a parkolóban lakók között is sok a gyerek. A férfi úgy véli, azért kellene az államnak gondoskodni a fedél nélküli gyerekekről, mert ők is a francia társadalom része lesznek és az országot fogják szolgálni.

A parkolóban élő hajléktalan migránsok azonban már nem sokáig húzhatják meg magukat mostani helyükön, az Utopia 56-nak ugyanis áprilisban el kell hagynia a parkolóházat.

A szervezet munkatársa, Nikolaï Posner úgy véli, hogy nem lenne bonyolult a migránskérdés megoldása, mert Franciaországnak rendelkezésére állnak a szükséges eszközök és források, mindig vannak üresen álló ingatlanok, melyek hatósági lefoglalásával el lehetne szállásolni a hajléktalan bevándorlókat.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

city-centre, france, homeless migrants, paris, parking, utopia 56