Pert indít Greta saját hazája ellen

A kerületi bíróság nemrég jóváhagyta Greta Thunberg és társai keresetét az állam ellen. A klímaaktivista több száz társával azt akarja elérni, hogy a hazája tegyen többet a klímaváltozás ellen.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 24. 11:02

Az aktivisták 2022 ősszel fordultak bírósághoz, hogy politikai követeléseiknek érvényt szerezzenek az őszi parlamenti választások után, amely során a szociáldemokraták elvesztették a hatalmat. Eredetileg 636 aktivista állt a csoportos kereset mögött, de csak kevesebb, mint felük jelezte időben, hogy részt kíván venni az ügyben.

A Mari Heidenborg igazságügyi kancellár által képviselt svéd kormánynak most három hónapja van arra, hogy válaszoljon a követeléseikre. A 300 aktivista ugyanis azt szeretné elérni, hogy a bíróság kényszerítse arra a kormányt, hogy hozzon olyan politikai döntéseket, amelyek enyhítik a szerintük jelenleg is zajló éghajlati válság hatásait.

Az aktivisták azonban nem csak a fosszilis tüzelőanyagokat, például a szenet, a kőolajalapú tüzelőanyagokat és a földgázt akarják teljesen kizárni az energiamixből, hanem azt is követelik, hogy az összes emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázkibocsátást csökkentsék.

„Ezek a kibocsátási források lehetnek például a fosszilis tüzelőanyagok, a bioüzemanyagok elégetése, az ipari folyamatok, erdőgazdálkodás, vagy mezőgazdaság. Nem számít, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása milyen forrásból származik” – áll a per leírásában.

Az állam ellen pert indító aktivisták személyenként csaknem 900 euró kártérítést követeltek a frusztrációjuk és tehetetlenségük érzése miatt. A per leírásából azonban kiderült, hogy ezzel az összeggel lehet csökkenteni a „fájdalmukat”.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate activist, greta thunberg, sweden