Pert vesztett a női fürdő, be kell engednie a férfiakat is

Egy Seattle-beli, kizárólag nőknek fenntartott fürdő a bíróság döntése alapján nem zárhatja ki a biológiai férfiakat.

NAGYVILÁG 2023. JÚNIUS 11. 13:37

Mostantól kénytelen csupasz férfiakat is beengedni egy Washington államban található, kizárólag nők számára fenntartott fürdő Seattle-ben, miután pert vesztett Washington állam emberi jogi bizottsága (WSRHC) ellen, derül ki a The Post Millennial cikkéből. A seattle-i bíróság ugyanis úgy határozott, hogy a Lynnwoodban és Tacomában üzemelő Olympus Spa az Alkotmány értelmében nem akadályozhatja meg, hogy a biológiai férfiak meztelenül fürödjenek a nőkkel együtt.

A WSHRC korábban megállapította, hogy a fürdő diszkriminált egy transzidentitású nőt, és arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy változtassanak a szabályzatukon és azokat a személyeket is engedjék be a fürdőbe, akik nőnek vallják magukat. Az ügyet kirobbantó férfi, Haven Wilvich először 2020-ban panaszolta be a fürdőt, miután megtagadták tőle a belépést azzal az indokkal, hogy férfi nemi szervekkel rendelkezik. A Reduxx számolt be róla, hogy Wilvich 2020 májusában azt állította, hogy nemi identitása alapján diszkriminálták. A férfi négy hónappal korábban próbált meg tagságot váltani az Olympus Spa-ba, de elutasították, mert nem esett át nemátalakító műtéten. Wilvich állítása szerint a fürdőben azt mondták neki, hogy nem látják szívesen azokat a transznemű nőket, akiknek nem volt műtétjük, mert ezzel kellemetlen helyzetbe hoznák a többi fürdővendéget és a személyzetet. Ezzel szemben a fürdő dolgozói közül senki nem emlékszik rá, hogy előzőleg találkozott vagy beszélt volna a férfival és arról sem került elő semmiféle bizonyíték, hogy valóban igényelt volna tagságot a fürdőbe.

A fürdő koreai tulajdonosa és elnöke, Myoon Woon Lee és Sun Lee arra a koreai hagyományra hivatkozik a férfi elutasításával kapcsolatban, mely szerint nemek szerint kell a fürdőhelyeket elkülöníteni egymástól, valamint keresztény vallásukkal indokolták üzletpolitikájukat és nem voltak hajlandóak engedni a WSRHC-nek, mikor az emberi jogi bizottság közölte velük, hogy diszkriminációt követtek el Wilvich-csel szemben.

A fürdő vezetői elmondásuk alapján szilárdan hisznek abban, hogy ügyfeleik és alkalmazottjaik biztonsága, jogvédelme és jóérzése szempontjából elengedhetetlen, hogy továbbra is ragaszkodjanak ahhoz a szabályhoz, mely szerint csak nőket engednek be a fürdőbe. A vezetőség pusztán a nemi semlegesség előmozdítása érdekében nem hajlandó átírni a fürdő üzletpolitikáját, amelynek felépítéséért és megőrzéséért hosszú éveken át keményen dolgoztak, írta Sun Lee egy nyilatkozatában.

Ennek ellenére a WSHRC úgy határozott, hogy diszkrimináció történt és kötelezte a fürdőt, hogy távolítsa el a biológiai nők kifejezést a weboldaláról, továbbá kötelezze a személyzetet, hogy vegyenek részt egy, a befogadásról tartott képzésen.

A fürdő 2022-ben beperelte a WSHRC-t, de a héten a keresetet elutasították, 30 napot adva a fürdő vezetőinek arra, hogy újra beadják a keresetet.

NAGYVILÁG

Címkék:

spa, trans ideology, usa