Sok helyen már PCR-tesztet is kérnek az oltási igazolás mellé

Napok kérdése, és elrendelhetik a karantént az oltatlanok számára, a világon elsőként.

NAGYVILÁG 2021. NOVEMBER 13. 16:58

Bécs tovább szigorított: Michael Ludwig (SPÖ) polgármester pénteken bejelentette, hogy az éjszakai vendéglátásban és a 25 fő feletti rendezvényeken már a „2G plusz” intézkedés lesz érvényben, vagyis az oltási igazolással rendelkezőknek 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az oltásokat is felpörgetik, az eddigi hat nónap helyett már négy hónap után felvehető a 3. oltás.

Az osztrák kancellár semmi jóval nem biztatja az oltatlanokat, néhány napja bejelentette: sem kellemes karácsonyuk, sem kellemes telük nem lesz, számukra a karantén – ha marad a jelenlegi helyzet – valószínűleg elkerülhetetlen lesz. Alexander Schallenberg az oltottak számára ugyanakkor kizárta a karantént mint korlátozást.

Úgy fogalmazott: miért kellene korlátozni a lakosság kétharmadának szabadságát, csak mert az egyharmad ódzkodik az oltástól. Kiemelte, hogy a kormány és a tartományi vezetők által korábban elfogadott járványügyi terv értelmében napok kérdése, és elrendelhetik a karantént az oltatlanok számára. Beszélt arról is, reméli, hogy a karanténnal való „fenyegetés” hatással lesz az oltakozási hajlandóságra. Ausztriában felmerült annak lehetősége is, hogy kötelezővé teszik az oltásokat a bizonyos foglalkozások számára.