Több mint 70 „sérülékeny terület” van Svédországban

Ki kellett üríteni egy rendőrőrsöt Svédországban, mert bombagyanús tárgyat találtak az épületben. A robbantások száma különösen magas az észak-európai országban, amelyek főleg a bűnbandákhoz köthetőek, és leginkább az úgy nevezett „sérülékeny területeket” érintik. A rendőrség friss jelentéséből kiderül, hogy több mint hetven sérülékeny vagy kockázati területet tartanak nyilván az országban. Egy másik jelentés pedig arra mutat rá, hogy 52 aktív bűnözői-hálózatot azonosítottak Stockholmban.

NAGYVILÁG 2021. OKTÓBER 14. 12:35

Ki kellett üríteni egy rendőrőrsöt és a környékét szerda délután a svédországi Gävle városában, miután egy bombagyanús tárgyat találtak az épületben, írja a Samnytt hírportál. Emlékeztetnek, korábban több rendőrőrsöt is megtámadtak az országban. A támadások bűnöző hálózatokhoz voltak köthetőek.

Arról a V4NA is beszámolt, hogy Svédországban az elmúlt években igen magas, 2019-ben rekordot is döntött a robbantások száma. 2020-ban pedig a gyilkosságok száma múlt felül minden eddigit.

Mikael Damberg belügyminiszter a héten tartott sajtótájékoztatójában elmondta, hogy a lövöldözések és robbantások száma bár továbbra is magas az országban, némileg csökkent az előző évhez képest. Míg idén a januártól szeptemberig tartó időszakban 249 megerősített lövöldözés történt, addig ez a szám 2020-ban 289 volt. A belügyminiszter azt is elmondta, idén szeptemberig 113 robbantás regisztráltak, ami szintén csökkenés,

A lövöldözésben elhunytak száma azonban nőt tavalyhoz képest.

Mats Löfving regionális rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Stockholm megyében 25 úgy nevezett „sérülékeny terület” található, melyből 6 „különösen érzékeny”, és 52 bűnszervezet működik a régióban.

A bűnszervezetek elsősorban kábítószer-kereskedelemmel, és a jóléti juttatásokkal való visszaéléssel foglalkoznak, mondta el a rendőrfőkapitány. Hozzátette, növekszik az erőszakra való hajlandóság is. Mint mondta:

Míg korábban csak ráijesztés miatt lőttek, sebesülést sem okoztak, ma már inkább kivégzésekről beszélhetünk.

Svédországban összesen több mint hetven „sérülékeny területet” azonosítottak, derül ki a rendőrség friss jelentéséből. A hatóság 2015 óta kétévente állít össze listát ezekről a területekről, három kategóriába sorolva azokat.

A különösen sérülékeny területeken a rendőrség szinte képtelen teljesíteni feladatát, általánosan elutasított az igazságszolgáltatással való együttműködés, akik pedig a hatóságokhoz mernek fordulni, azokat szisztematikusan fenyegetik, és akár erőszakos támadások áldozatai is lehetnek. Ebbe a kategóriába 19 terület tartozik.

A sérülékeny területeket alacsony társadalmi-gazdasági státusz jellemzi, a helyi közösségek életét meghatározza a bűnbandák jelenléte: gyakoriak az erőszakos események és a kábítószer-kereskedelem a nyílt utcán, a zavargások. A rendőrség 28 sérülékeny területet azonosított.

A harmadik kategóriába a „kockázati területeket” sorolják. Ide az a 14 kerület tartozik, melyek még nem nevezhetőek sérülékenynek, de fennáll a veszélye, hogy oda kerülnek.

Ezen „sérülékeny területek” közös jellemzője, hogy leginkább a nem nyugati bevándorlók uralják.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, gangs, no go zones, police, sweden