Tonnaszámra szállítják a kokaint Montenegrón keresztül Európa szívébe

Tonnaszámra szállítják a kokaint Montenegrón keresztül Európa szívébe

Európa egyik jelentős kokaintranszportáló országává nőtte ki magát Montenegró. A helyi rendőrség rendre fülel le csempészbandákat, akik tonnaszámra viszik a drogot a tengerparti kikötőkből Európa szívébe. De nem csak a szállításban, a felhasználásban is fontos szereplő a balkáni ország: a tengerparti luxusüdülőkben a nyári szezonban igencsak kelendő cikk a kokain.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 3. 06:00

Hajóval jön, teherautóval megy

A montenegrói rendőrség közlése szerint a kábítószer-szállítmányok rendszerint Barba, az apró ország legnagyobb tengerparti kikötőjébe érkeznek, hajóval. A csempészek ezt követően kisebb adagokra osztva, általában teherautókba rejtve viszik át az országon a kábítószert, hogy aztán az Európai Unió piacain értékesítsék. A rendőrök rendszeresen fognak el kamionokat, melyekben kokaint rejtegetnek. A drogot a szellőzőrendszer nyílásaiba, a pótkerékbe vagy külön erre a célra kialakított titkos rekeszekbe rejtik.

kép: Montenegró belügyminisztériuma

Nem csak viszik, veszik is

Az idegenforgalom mellett a kábítószerbiznisz is főszezonját éli a nyári hónapokban Montenegróban. Azzal, hogy a tengerparti települések megtelnek turistákkal, a drogcsempészek és -kereskedők munkája (és bevétele) is lényegesen megnő. Erről a helyi rendőrség adati árulkodnak.

A rendőrség szerint a kokain kilogrammonkénti ára 35 és 40 ezer euró között mozog, amit aztán grammonként 70-100 euróért árulnak a vevőknek. Az idegenforgalmi idényben azonban lényegesen nőttek az árak: egy gramm kokain 100-150 euróért szerezhető be. A rendőrök szerint a tengerparti településekre érkező pénzes ügyfelek és a dübörgő éjszakai élet is hozzájárul ahhoz, hogy a dílerek stabil és magas bevételhez jussanak.

kép: Montenegró belügyminisztériuma

Egyre sikeresebbek a rendőri akciók

Az elmúlt hetekben több sikeres rendőri akcióról is tájékoztatást adtak a helyi bűnüldöző szervek. Legutóbb július végén, a Florida fedőnevű művelet eredményeként 28 személyt tartóztattak le. A nemzetközi drogcsempészettel gyanúsított elkövetők nevéhez 6,1 tonna kokain illegális szállítása köthető. Az akciót az Europol segítette és koordinálta, szerb, olasz, horvát, szlovén, spanyol, portugál és holland közreműködéssel.

A művelet hét ország területét érintette, összesen 52 lokációval, melyek közül 33 Montenegróban található. A bűnüldöző csapatok az akció során több tízezer euró készpénzt, drága órákat, bankkártyákat, fegyvereket és töltényeket, járműveket, valamint egy motorcsónakot is lefoglaltak.

Kép: Montenegró Belügyminisztériuma

A rendőrség tájékoztatása szerint az utóbbi hetek nagy fogásai arra engednek következtetni, hogy Montenegró rendkívül fontos tranzitországa lett a kábítószercsempész hálózatoknak. Egyúttal azt is megállapítják, hogy a rendőrség fellépésének köszönhetően némileg mérséklődött a helyzet, és sikerül fokozatosan megtisztítani a bari kikötőt az illegális szerektől és a dílerektől.

A montenegrói és nemzetközi szervek egyébként már 2019 óta dolgoznak egy nagy nemzetközi csempészcsoport megfékezésén. A banda Dél-Amerikából szállít kábítószert Európába, tagjai pedig az eddigi információk szerint montenegrói, olasz, szerb, horvát, szlovén és brit állampolgárok.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

drug, montenegro, police