Transznemű orvosok bírálják a nemváltó klinikákat a gyermekek kezelése miatt

Két transznemű és a nemváltoztatással foglalkozó orvos kritizálta a gyermekek nemváltását, és azon klinikákat, ahol ilyen beavatkozásokat végeznek.

NAGYVILÁG 2021. OKTÓBER 6. 13:35

Több orvos és szakértő is élesen bírálni kezdte a gyermekeket is kezelő nemváltoztató klinikákat, amiért nem bánnak elég körültekintően a gyermekekkel. Dr. Marci Bowers világhírű vaginoplasztikai szakember, és Erica Anderson a Kaliforniai Egyetem gyermek- és serdülő- nemi klinikájának pszichológusa is megszólalt a gyermekek nemváltoztatásával, és a pubertásgátlókkal kapcsolatban a Common Sense with Bari Weiss blognak.

Mindkét doktornő transznemű, és igazgatósági tagja a World Professional Association for Transgender Health (WPATH) transzszexuálisokkal foglalkozó szakmai szövetségnek, amely világszerte ajánlásokat fogalmaz meg a transzszexuálisok orvosi ellátásával, és a nemi diszfória megértésével illetve kezelésével kapcsolatban.

Erica Anderson elmondta, hogy társszerzőként írt egy cikket a The New York Timesnak, amiben egy figyelmeztetést fogalmazott meg, miszerint sok, a transzneműséggel és a nemváltással foglalkozó egészségügyi szolgáltató meggondolatlanul bánik a gyermekekkel. Azonban ezt a cikket a The New York Times nem volt hajlandó leközölni, mivel állításuk szerint a téma jelenleg nem tartozik a prioritások közé.

A két orvos a pubertásgátló gyógyszerekkel és a nemváltással kapcsolatban is kifejezte aggodalmát, illetve megkérdőjelezték a WPATH által meghatározott jelenlegi egészségügyi irányelveket.

A WPATH például azt javasolja, hogy a nemi diszfóriával küzdő gyermek esetében már a pubertás korai szakaszában el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, mivel ezeket a beavatkozásokat a szervezet 2012 óta teljesen visszafordítható beavatkozásként tartja számon.

Erica Anderson azonban a pubertásgátlók visszafordíthatóságával kapcsolatban kijelentette, “nem vagyok benne biztos, hogy teljesen visszafordítható ezen szerek hatása”. Arra a kérdésre pedig, hogy a pubertás korai szakaszában lévő gyermekeket pubertásblokkolókkal kell-e kezelni, az elismert orvos azt mondta, hogy “nem rajongok az ötletért”.

Hasonlóan vélekedik Dr. Marci Bowers is, aki szerint az ilyen túlkapásokra hajlamos az orvostudomány. “Ez jellemző az orvostudományra. Cikázunk, cikázunk, és bizonyos esetekben túl messzire megyünk. Azt hiszem, hogy naivitás volt a gyermekandrológusok részéről, hogy a pubertásgátlók minél korábbi használatát szorgalmazták, és azt gondolták, hogy miután ez a varázslat megtörténik, a sebészek már bármit megtehetnek”.

Bowers szerint a WPATH nem nyitott az olyan szakértők véleményére, akik aggódnak a pubertásgátlók hosszútávú kockázatai miatt, és a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban. “A szervezetben határozottan vannak olyan emberek, akik megpróbálják figyelmen kívül hagyni azon szakértők véleményét, akik nem a fősodorral megegyezően haladnak. Sokan pedig úgy akarják alakítani a szervezetet, hogy ne legyen platformja az ellenvéleményeknek a nemváltoztatással, és a transzneműséggel kapcsolatban”, tette hozzá.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

childrens, gender theory, trans