Új iskola helyett újabb konténerfalvak a migránsoknak

Sorra emelik fel a hangjukat a helyi polgármesterek Berlinben a tartományi szenátus döntése ellen, miszerint 16 új konténerfalut építenének több mint 6000 migráns elhelyezésére a német a fővárosban.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 29. 14:03

„A CDU a saját népe ellen folytat migrációs politikát” – írta a hírre reagálva közleményében az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt. Mint fogalmaztak a berlini szenátus döntése „nem csoda, hiszen a CDU-s Wegner polgármester jóváhagyta a kitoloncolások leállítását is. A CDU a tömeges migráció politikáját választja minden szövetségi államban. Bűnözést, párhuzamos társadalmakat és menekültügyi visszaéléseket kapunk tőlük”.

A berlini tartományi törvényhozás nemrég hagyta jóvá a konténerfalvak építésének tervét, de több helyen a helyi politikusok máris megkongatták a vészharangot a már így is túlterhelt közszolgáltatások miatt. A 2026-ig felépítendő szállásokon akár 6130 újonnan érkezőt is elszállásolnának, ami arra utal, hogy az állami törvényhozóknak nem áll szándékukban kezelni az országot sújtó tömeges migrációt és a menedékkérelmek spirálszerűen megugró számát – írja az Infowars hírportál.

„Az amúgy is a legtöbbet dolgozó körzetek további terheknek lesznek kitéve” – mondta Martin Schaefer, Lichtenberg polgármestere, a CDU politikusa, akinek a körzetében négy új konténerfalu is épül majd. A Berliner Zeitungnak nyilatkozva Schaefer elmondta, aggasztó, hogy az infrastruktúra és a közszolgáltatások nem fejlődnek a növekvő népességgel azonos ütemben, ezért szerinte a javasolt helyszínek egyszerűen nem alkalmasak [menekültügyi] szálláshelyek kialakítására.

„Iskolák, bölcsődék, szülésznők, orvosok és szociális, integrációs szolgálatatások nélkül nem lehet sikeres az együttélés. Ez csak bátorítja a radikális erőket és károsítja a társadalmi kohéziót”

– fogalmazott a helyi lapnak.

Az egyik konténerfalu Schaefer körzetében állítólag egy korábban iskolának szánt területen fog megépülni, az iskolaépítés pedig most elmarad.

„Ezt már senkinek sem tudom megmagyarázni a körzetemben” – mondta a helyi polgármester.

Emine Demirbüken-Wegner, egy másik CDU-s kerületi polgármester, aki az északkeleti Reinickendorf kerületet képviseli, a sajtóból értesült azokról az állami tervekről, amelyek szerint választókerületében további menekültügyi szállásokat akarnak létesíteni. Ő úgy fogalmazott, hogy állami szinten is összehangolatlanul zajlik az újabb és újabb migránsközpontok létrehozása, a kerületekkel pedig egyáltalán nem egyeztetnek előre. Reinickendorfhoz tartozik egyébként a berlini Tegel repülőtér is, amely a német főváros legnagyobb menekültfalujának ad otthont, ahol több mint 13 ezer migráns van elhelyezve.

„A kerületi hivatal véleménye szerint a meglévő helyszíneket nem lehet tovább bővíteni a szociális infrastruktúra, a bölcsődei férőhelyek és az ifjúsági létesítmények hiánya, valamint az interkulturális népességkeveredés érzékelhető túlterheltsége miatt”

– fogalmazott a polgármester.

A német főváros tavaly a költségvetésének csaknem 3 százalékát, összesen 1,1 milliárd eurót költött a migránsokra a hivatalos adatok szerint, miközben a kormány közölte a lakosokkal, hogy nincs pénz az iskolák felújítására vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

NAGYVILÁG

Címkék:

berlin, germany, migration