Vírusként terjed az antiszemitizmus

Csehországban tavaly óriási mértékben megszaporodtak az antiszemita incidensek, amelyek csúcspontja 2023 utolsó negyedévében jelentkezett, amikor a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én terrortámadást hajtott végre Izraelben.

NAGYVILÁG 2024. AUGUSZTUS 6. 13:00

A Zsidó Hitközségek Szövetsége éves jelentésében azt írta, hogy 2023-ban 4328 antiszemita incidenst regisztráltak Csehországban, ami kilencven százalékos növekedés az előző évi 2277 esethez képest. A jelentés szerint 1802 incidens – vagyis az összes incidens csaknem 42 százaléka az év utolsó három hónapjában történt.

„Október 7-ét közvetlenül követte az antiszemitizmus globális robbanásszerű hulláma, amely Csehországot is erőteljesen érintette”

– áll a jelentésben, amely arra utalt, hogy az októberben történt Izrael elleni terrortámadás óta Európa-szerte fellángoltak a vallási konfliktusok. A Hamász Izrael elleni támadásaiban több mint ezer ember vesztette életét, többségükben civilek. Izrael erre válaszul megtorló offenzívába kezdett, azóta pedig a libanoni Hezbollah és Irán is beszállt a harcokba. A zsidógyűlölet nagy része az online térben terjedt, a legtöbb ilyen üzenet a zsidók eltörlésére szólított fel.

Európa más országaiban még ennél is aggasztóbb a helyzet. Erőteljesen megugrott az antiszemita támadások száma Németországban is, ezek a támadások ráadásul fizikai erőszakkal társulnak. Az antiszemitizmussal foglalkozó kutatási és információs központok országos szövetsége (Rias) 4782 esetet dokumentált 2023-ban.

Ez több mint 81 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A Rias szerint a kiugrás szintén a Hamász által Izrael elleni terrortámadását követően volt megfigyelhető.

Felix Klein, a szövetségi kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa katasztrofálisnak minősítette a számokat, és hangsúlyozta, hogy a Hamász támadása katalizátorként szolgált az antiszemita cselekmények megugrására.

„A németországi zsidó életet nagyobb veszély fenyegeti, mint a Német Szövetségi Köztársaság megalapítása óta bármikor”

– jelentette ki Klein, aláhúzva a Rias-jelentésben kiemelt helyzet súlyosságát.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitic, czech, germany