A budapesti főpolgármestert nem érdeklik a közlekedési szabályok

Magyarországon a közlekedési szabályok mindenkire egységesen vonatkoznak, Budapest balliberális polgármestere a jelek szerint azonban mégsem tartja be azokat. Karácsony Gergely a törvényeket megszegve veszélyesen keskeny autósávok felfestését rendelte el, így van olyan hely, ahol az autósoknak csupán 180 centiméter jut, a szabályok szerint elrendelt 275 helyett - számol be a Ripost magyar portál.

POLITIKA 2020. AUGUSZTUS 4. 09:20

A koronavírus járvány alatt Magyarország fővárosát, Budapestet ellepték az új biciklisávok a baloldali polgármester, Karácsony Gergely intézkedéseinek hatására. Az újítások azonban a Ripost szerint bizonyíthatóan a törvényeket is megszegve csökkentették az autósávok szélességét. Így bár a magyar közlekedési szabályok szerint minimum 275 centiméter széles sáv kell a gépjárműveknek, ez több helyen sem valósul meg a fővárosban.

Van olyan hely Budapesten, ahol akár 80-90 centimétert is elvettek az autók sávjából, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítették a biztonságos közlekedést. Ez a legdurvábban a Budaörsi úton történt meg, a BAH-csomópontnál, ahol az autósoknak mindössze 180 centiméternyi sáv maradt – ez a Ripost szerint már életveszélyesnek számít.

A felettébb keskeny sávot ráadásul szabad szemmel nem is lehet azonnal észrevenni, így ezért is a balesetveszélyes. A nagyobb járművek, például a buszok vagy a kisteherautók óhatatlanul kilógnak a sávból, ezzel veszélyeztetve a forgalomban résztvevőket. A busz például csak úgy fér el a portál szerint, ha teljes egészében elfoglalja a biciklisávot is.

A Ripost megnézte a magyar Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását (KRESZ), amely egy rendeletbe foglalt szabálygyűjtemény. Ebben feketén-fehéren le van írva, hogy a forgalmi sávok legkisebb szélessége lakott területen legalább 2,75 méter kell, hogy legyen, ez pedig bizonyíthatóan nem valósul meg Budapest több pontján sem.

POLITIKA

Címkék:

budapest, danger, gergely karácsony, Hungary, leftists, regulation, traffic, violation