Az amerikaiak háromnegyede aggódik az elnök mentális egészsége miatt

A választópolgárok 77 százalékának kétségei vannak Joe Biden mentális állapotával kapcsolatban, egy nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 2. 14:39

A YouGov nemrég közzétett felmérése szerint az amerikaiak többsége, 39 százaléka nagyon aggódik Joe Biden elnök egészségügyi és mentális állapota miatt. A válaszadók további 21 százaléka valamennyire, 17 százalékuk pedig pedig kissé aggódik. A felmérésből az is kitűnik, hogy a magukat pártatlannak valló, függetlenek 82 százaléka is aggodalmát fejezte ki az elnök állapotával kapcsolatban. Az válaszadóknak pedig mindössze 23 százaléka mondta azt, hogy nem aggódik Biden kognitív képességeivel vagy egészségével kapcsolatban.

A felmérésben arról is megkérdezték a választópolgárokat hogy kompetensnek tartják-e a 46. elnököt. Az amerikaiak 49 százaléka úgy véli, hogy nem kompetens, és csak 35 százalékuk gondolja úgy, hogy Joe Biden képes ellátni a feladatát.

Biden, akinek támogatottsága jelenleg 41 százalékon állt, kijelentette, hogy 2024-ben ismét indulni kíván az elnökválasztáson, bár hivatalos bejelentést még nem tett. Sajtóértesülések szerint az elnök egy áprilisi kampányindító rendezvényen tervezi bejelenteni hivatalosan is az indulását. Annak ellenére, hogy az elnöknek szándékában áll újraindulni a választáson, egyes demokraták aggódnak Biden esélyei miatt.

Biden 82 éves lenne második ciklusa kezdetén, ha újraválasztják az Egyesült Államok elnöki tisztségébe. A közvélemény-kutatások szerint pedig az elnök újraválasztását leginkább a kora akadályozza, ugyanis a regisztrált demokraták és a baloldali párti függetlenek csupán 47 százaléka szeretné jövőre jelöltként látni Bident, miközben az amerikaiak 65 százaléka szerint túl idős egy újabb elnöki ciklushoz.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint egy általános választási küzdelemben Biden mind Donald Trump volt elnökkel, mind Ron DeSantis kormányzóval szemben vereséget szenvedne.

POLITIKA

Címkék:

donald trump, joe biden, mental illness, polls