Az egész országot megadóztatná a főpolgármester

Az egész országot megadóztatná a főpolgármester

Bár minden jel arra utal, hogy amit az informátorunk állít, az igaz, a főpolgármester továbbra is tagadja, hogy bevezetnék a budapesti dugódíjat, melyet a vidékről ingázókkal és külső kerületekben élőkkel fizettetnének ki.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. JÚNIUS 22. 14:00

Ahogy arról a V4NA már beszámolt, brüsszeli informátorunk szerint tervben van, hogy dugódíjat vezessenek be a magyar fővárosban. Budapest közlekedése az elmúlt hetekben összeomlott, több fontos útvonalat is lezártak, megkezdődött a Lánchíd felújítása, új busz- és kerékpársávokat alakítottak ki, és a már meglévő, egyébként is kihasználatlan biciklisávokat sem adták vissza az autósoknak. Emiatt állandósultak a hatalmas dugók a városban.

Brüsszeli forrásunk szerint ez nem véletlen, ezzel készítik elő a dugódíj bevezetését, álcivilek pedig kampányt indítanak, hogy annak bevezetését követlejék. Így a balliberális főpolgármester majd arra hivatkozva tudja megsarcolni a Budapesten autózókat, hogy azt a budapestiek kérésére teszi. A V4NA ezzel kapcsolatban kérdésekkel fordult a Főpolgármesteri Hivatalhoz, de pökhendi válaszukban kérdéseinket provokációnak minősítették.

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint egyébként az útdíj mértéke öt tényezőtől függne: a megtett út hosszától, a jármű környezetvédelmi besorolásától, a jármű tengelyterhelésétől, az útvonaltól (például a belvárosban magasabb, mint a külvárosban) és az időszaktól (csúcsidőben magasabb, mint azon kívül).

Budapest klímastratégiája szintén tartalmazza a dugódíj bevezetését. A dokumentum kibocsátás-arányos behajtási díjról ír épp úgy, mint a magyar főváros 2021-2026-os időszakra vonatkozó Környezetvédelmi Programja.

Többen felhívják azonban arra a figyelmet, hogy

a budapesti dugódíjjal valójában a vidékieket sarcolnák meg.

A vidékről, agglomerációból ingázó dolgozókat, a Budapestre látogatókat, akik vásárolni, kirándulni, színházba vagy épp gyógykezelésre érkeznek a fővárosba. De azoknak a budapestieknek is fizetnie kellene, akik külsőbb kerületekből járnak be dolgozni a város belsőbb kerületeibe.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

budapest, Hungary, rural, tax, traffic