Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet

Másfél éves huzavona végére került ma pont. Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni magyar helyreállítási terv elfogadását. Ez 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználását tenné lehetővé a V4-es ország számára.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 30. 13:44

Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet, derült ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa által tartott szerdai sajtótájékoztatón.


A politikus a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. Kiemelte továbbá, hogy a magyar terv egymást kölcsönösen erősítő reformok és beruházások széles körét tartalmazza, amelyek mind hatékonyan járulnak hozzá a gazdasági és társadalmi kihívások jelentős részének kezeléséhez. A politikus kijelentette: a magyar terv megfelelően képes hozzájárulni a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletben előírt 27 mérföldkő teljesítéséhez.

Az uniós biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság most továbbítja a magyar helyreállítási terv pozitív értékelését az Európai Unió Tanácsának. A tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy elfogadja végrehajtási határozatát. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet előírja, hogy a tagállamoknak juttatott támogatások 70 százalékát december 31. előtt le kell kötni – emlékeztetett.

A politikus közölte, hogy a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót kitevő összegének a zárolását, mivel a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

Az Európai Bizottság szeptember 18-án korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt javasolta a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból származó összeg befagyasztását, ezt áprilisban a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus elindítása követte. Magyarország tárgyalt az uniós bizottsággal, majd 17, az aggályok kiküszöbölését célzó intézkedést mutatott be. A testület most továbbítja a tagállamokat tömörítő tanács számára a magyar intézkedések végrehajtására vonatkozó elemzését. A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján a tanács hozza meg december 19-ig – tette hozzá az uniós biztos a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint.

POLITIKA

Címkék:

brussels, budapest, decision, European Union, Hungary, v4