Elnökválasztást és parlamenti választást tartanak Szerbiában

Elnökválasztást és parlamenti választást tartanak Szerbiában

Magyarország mellett ma Szerbiában is választásokat tartanak. Az állampolgárok államfőt, köztársasági parlamenti képviselőket és néhány helyen önkormányzati képviselőket is választanak. 8255 választói helyen, 6,5 millió ember járulhat az urnákhoz, hogy döntsön a nyolc államfőjelölt és a 19 országos lista közül.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. ÁPRILIS 3. 07:50

A szavazóhelyek országszerte rendben megnyíltak reggel 7-kor, és egészen 20 óriáig leadhatják az emberek a voksaikat. A voksolást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, azaz az EBESZ képviselői is figyelemmel kísérik, illetve az Európa Tanács és más külföldi parlamentek delegáltjai is jelen vannak. Mindez azért, hogy megakadályozzák, hogy árnyék vetüljön a választások tisztaságára. A szavazóhelyek zárása után a Köztársasági Választási Bizottságnak 96 órája van, hogy közölje a hivatalos eredményeket, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy már 22 óra körül tudni lehet majd, hogy mely pártok jutottak a parlamentbe, illetve, hogy ki nyeri az elnökválasztást.

A haladók és Vučić elsöprő győzelmet arathatnak

A parlamenti választási listán egyes számmal olvasható a Szerb Haladó Párt által támogatott Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista. Kettessel a szocialisták indulnak, hármassal pedig a Vajdasági Magyar Szövetség. Ez az egyetlen magyar lista a voksoláson. A VMSZ biztos parlamenti helyekre számíthat, ugyanis a kisebbségek esetében nem érvényes a három százalékos választási küszöb. A köztársasági elnöki székért nyolcan indulnak, de itt még nagyobb az előnye Aleksandar Vučićnak.

A betegek és mozgásképtelenek otthon szavaznak

A szabályok szerint Szerbiában a szavazócédulán a jelöltek előtti számot kell bekarikázni, nem pedig ikszelni. A választásokon a koronavírus fertőzöttek is részt vehetnek. Esetükben a hozzátartozóknak értesíteniük kell a helyi választási bizottságot, amelynek három tagja a megfelelő egészségügyi védőintézkedések betartásával házhoz megy, a beteg szavazópolgár otthon adhatja le voksát. Ugyanez az eljárás vonatkozik mindenki másra, aki valamilyen betegség vagy sérülés miatt nem tud elmenni a szavazóhelyig.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

aleksandar vucic, early parliamentary election, serbia, vucic