FPÖ: A menedékjog nem egyenlő a bevándorlással!

FPÖ: A menedékjog nem egyenlő a bevándorlással!

Az osztrák jobboldal szerint a szövetségi kormány egyre inkább megszüntetni a határvonalat a menedékkérők és az illegális bevándorlók között. Az Osztrák Szabadságpárt jobboldali párt ezért konkrét intézkedésekkel számolná fel a szociális rendszer indokolatlan tönkretételét.

POLITIKA 2023. AUGUSZTUS 25. 12:02

A menedékjog ideiglenes védelmet jelent, és nem a tömeges bevándorlás fedője, elsősorban a mi szociális rendszerünkbe – erről beszélt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt annak kapcsán, hogy az osztrák kormány egyre inkább megkönnyíti a bevándorlók érkezését, és a családegyesítéseket. Emiatt a szociális rendszer egyre kevésbé képes ellátni ekkora számú embertömeget, akik ráadásul nem is jogosultak legtöbbször az ellátásra.

A társkormányzó Osztrák Néppárt egyre inkább feloldja az egyértelmű különbséget menedékjog és bevándorlás között. Susanne Raab osztrák integrációs miniszter miniszter egyenesen kijelentette, hogy ez a bevándorlás a bevándorlás legdrágább fajtája, az önkéntelen önkiszolgálás

– mondta Herbert Kickl, az FPÖ pártelnöke. Hozzátette, hogy az FPÖ az egyetlen párt, amely világos határvonalat húz a menekültügy és a bevándorlás között. Mindezt pedig egy 23 pontból álló intézkedéscsomag keretében mutatták be korábban, amellyel megakadályoznák, hogy Ausztria az új népvándorlás célországa legyen.

“Ez nemcsak a menedékjog és a menedékkérők szociális rendszerünkhöz való hozzáférésének megszüntetését foglalja magában, hanem a menedékkérők állampolgárságának megadásának megszüntetését is. A menedékjog határozott időre szóló védelmet jelent, ami azt jelenti, hogy a hazánkban való tartózkodás időben korlátozott, a cél a származási országba való visszatérés – méghozzá minél gyorsabban. Ennek ki kell zárnia az állampolgárság megszerzését”

– mondta Kickl. Párttársa Hannes Amesbauer ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a tapasztalat szerint a menedékjogot vagy kiegészítő védelmet kapók kisebb valószínűséggel dolgoznak, gyakran kevés formális végzettséggel rendelkeznek. A 2022-ben státuszt kapók 70 százaléka nem tud sem írni, sem olvasni – a fele még az anyanyelvén sem, ez derül ki legalábbis a korábban nyilvánosságra hozott éves migrációs jelentésből.

POLITIKA

Címkék:

asylum seekers, austria, migrants