Hány szervezet nyomoz a liberális EP-képviselő ügyében?

Hány szervezet nyomoz a liberális EP-képviselő ügyében?

A V4NA kérdésére az Európai Ügyészség nem cáfolta, hogy nyomoznak a Renew Europe európai parlamenti frakció alelnöke, Cseh Katalin pályázati ügyivel kapcsolatban. Egy magyar EP-képviselő az OLAF-hoz fordult európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt.

POLITIKA 2021. AUGUSZTUS 12. 14:30

„Az ügyben az OLAF hatásköre megalapozott, hiszen uniós intézmény tagja, jelen esetben az Európai Parlament képviselője követett el súlyos kötelességszegést”, mondta el Deutsch Tamás, a nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán.

Az OLAF illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen a Pannónia Nyomda Kft., amelynek Cseh Katalin 2013. január 25. és 2018. január 10. között ügyvezetője volt, uniós forrásokra pályázott 2016-ban, mondta el Deutsch Tamás. Felidézte, hogy 2016 decemberében a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázaton majdnem 190 ezer eurónyi, később pedig több mint 600 ezer eurót nyert egy másik uniós pályázaton, egy holografikus technológia kifejlesztésére.

A csalás alapos gyanúja – mások szándékos megtévesztése személyes haszonszerzés vagy egy másik fél megkárosítása végett – a fenti pályázat esetében fennáll, ugyanis

a Cseh Katalin által vezetett cég olyan hologramos technológia kifejlesztésére pályázott uniós forrásra, amely ekkor már rendelkezésére állt egy,

a Pannónia Nyomda Kft.-hez üzletileg kapcsolódó – azzal azonos címen bejegyzett – társcégnek. Felmerül tehát az alapos gyanú, hogy valódi termékfejlesztés nem történt, fogalmazott Deutsch Tamás.

A szándékos megtévesztés gyanúja fennáll amiatt is, hogy az említett cégek névleg azért helyezték át telephelyüket a közép-magyarországi régióból más magyarországi régióba, hogy minél több uniós forráshoz juthassanak, írta a fideszes politikus.

A beadvány szerint további összefonódások és visszaélések gyanúja merül fel egyes pályázatoknál, ugyanis a céghálózathoz tartozó cégek együttesen pályáztak úgy, hogy egyértelműen a Pannónia Nyomda Kft.-t segítsék hozzá a közbeszerzések elnyeréséhez.

Mindezek alapján Cseh Katalin és az általa vezetett vállalat megszegte a Pénzügyi Rendelet vonatkozó rendelkezéseit, értékeli a fideszes politikus.

Deutsch Tamás hozzátette, az OLAF illetékes az olyan esetekben is, amikor az uniós források nem érintettek, de az az Európai Unió hírneve is veszélybe kerül egy az intézményeinél dolgozó ember miatt. Mint írta,

a csalás egyértelműen veszélyezteti az EU hírnevét, az súlyos reputációs következményekkel járhat.

A V4NA Cseh Katalin ügyében az Európai Ügyészségnél érdeklődött, hogy milyen vizsgálat folyik. Az ügyészség válaszában nem cáfolta, hogy ők is vizsgálják.

A Renew Europe európai parlamenti frakció alelnökének botrányában Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés gyanújával indított vizsgálatot, a magyar Közbeszerzési Hatóság egy szerződésmódosítás jogszerűségét vizsgálja a Pannónia Nyomda Kft. esetében. A magyar Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV) pedig még folyamatban van Cseh Katalin céges ügyében a költségvetési csalás gyanúja miatt történt feljelentés elbírálása is.

Az Európai Bizottság további információkat kért a V4NA-tól a konkrét üggyel kapcsolatban, hogy azok ismeretében tájékoztassanak.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, katalin cseh, mep, momentum, olaf, renew europe