„Jutalékos rendszer” a fővárosi ingatlanbotrányban

Újabb hangfelvételt hoztak nyilvánosságra a budapesti Városháza eladása körüli botrányban, amiből kiderül, hogyan működik a baloldali vezetésű önkormányzat körül működő korrupciós hálózat, vagyis a „jutalékos rendszer". A szálak egészen Karácsony Gergely főpolgármesterig, és Bajnai Gordon volt kormányfőig érnek.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 16. 11:25

Újabb videóval jelentkezett Anonymus, egy álarcos alak, aki az elmúlt hetekben több hangfelvételt is közzétett a budapesti Városháza körüli botrányról és annak szereplőiről.

A budapesti Városháza-botrány akkor robbant ki, amikor nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, melyekből kiderült, hogy mintegy 100 millió euróért eladnák a Városháza telkét és a műemlék-épületet. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester akkor Facebook-oldalán úgy reagált az ügyre, hogy “az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született”.

Később azonban több hangfelvétel is előkerült, ami bizonyítja, hogy tanulmány is készült az ingatlan értékesítésére, sőt arról konkrét tárgyalások is folytak.

Karácsony Gergely Budapest baloldali főpolgármestere

A baloldali főpolgármester, Karácsony Gergely ezek után a Barts J. Balázs Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójára próbálta hárítani a felelősséget, mivel ő tárgyalt az eladásról. Az újabb

hangfelvétel azonban bizonyítja, hogy Karácsony Gergely is érintett az ügyben, sőt Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök is.

A felvételen Gansperger Gyula hallható, aki egy korábban közzétett hanganyagon arról beszélt, hogyan vásárolta meg korrupciógyanús módon a főváros egyik ingatlanát Berki Zsolt segítségével. Berki neve már szintén felmerült a Városháza eladása kapcsán is, ugyanis az előkerült szerződések szerint Berki cége bízta meg az ingatlanközvetítőt, hogy találjon vevőt negyvenmilliárdért az ingatlanra.

Gansperger Gyula a legújabb, Anonymus állítása szerint október 6-án felvett hangfelvételen részletesen bemutatja, hogyan működik a fővárosi önkormányzatba beépült korrupciós hálózat.

„Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A [Berki] Zsolt frontol”

– kezdett bele Gansperger.

A beszélgetésből kiderül, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban”. Berki Józsi – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt.

„Na most nekem a Gordon [Bajnai Gordon egykori miniszterelnök] azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek [Karácsony Gergely főpolgármesternek]”, fogalmazott Gansperger. Mint kiderül,

Az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

Tordairól Gansperger a következőket mondja:

„Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírjon Gergő egy szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.”

Ezt követően derül ki a beszélgetésből, hogy valójában hogyan is működik

a budapesti önkormányzat köré épült korrupciós hálózat, és a „jutalékos rendszer”.

Ismeretlen: „Ühm. Jó, tehát a Tordai Csaba, ő azt tudjuk, hogy azt meg is mondtam, ez a Gordonnak az embere. Tehát ez a Bajnai Gordon…”

Gansperger: „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…”

Ismeretlen: „Melyik részében? Ezt nem értem.”

Gansperger: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem.”

Ismeretlen: „Igen.”

Gansperger: „Az csak a Kiss Ambrus felé van.”

Ismeretlen: „Tehát ez a Kiss Ambrus és a Karácsony van mögötte. Tehát a Bajnai Gordonnak az embere a Tordai Csaba…”

Gansperger: „Ővele nincsen elszámolni valónk.”

Ismeretlen: „Ühm.”

Gansperger: „Anyagi értelemben.”

A fenti részletből egyértelműen kiderült, hogy

Gansperger tájékoztatása szerint a „jutalékot” Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük a korrupciós ingatlanügyletek részvevőinek.

A beszélgetésben kitérnek arra is, hogy ha valaki bezavarna, akkor kinek mi a feladata Gansperger úgy fogalmaz: „Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga…”

Végül egy már eladott fővárosi telek ügyéről beszélnek a hangfelvételen.

Az újabb hangfelvétel tehát újabb bizonyíték arra, hogy Budapest baloldali főpolgármestere, Karácsony Gergely hazudott. Nem csak hogy tanulmányok készültek és tárgyalások folytak a Városháza eladásáról, azt egy jól bejáratott korrupciós hálózattal akarták értékesíteni.

POLITIKA

Címkék:

budapest, city hall, corruption, gergely karácsony, gordon bajnai, Hungary