Klímavédelemről beszélnek, közben egy új adónemet vezetnének be

Klímavédelemről beszélnek, közben egy új adónemet vezetnének be

Rezsiválság van Európában, és ebben Brüsszel felelőssége egyértelmű – jelentette ki a kormány kommunikációs igazgatója.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 16. 17:29

Hollik István, a nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton rövid videót tett közzé közösségi oldalán. A felvételen arról beszél, Brüsszel erőltette – klímavédelem címszava alatt – a hagyományos európai energiatermelés leépítését, miközben minden átmenet nélkül liberalizálták a gáz- és árampiacot. Ezzel kiszolgáltatták az embereket, a vállalkozásokat az energiaszolgáltatóknak; most pedig azt mondják, hogy nincs mit tenni a magas árak ellen – mondta.

Ezt a brüsszli álláspontot osztja a magyar baloldal is, de – tette hozzá a politikus – „ezt a lemezt már ismerjük”. Hollik István felidézte a szocialista Gyurcsány-kormány időszakát, amikor 2010 előtt a háromszorosára emelték a rezsi árát.

„Szerintünk (…) az egyetlen lehetséges döntés volt a rezsicsökkentés” – beszélt a Fidesz-kormány intézkedéseiről a kommunikációs igazgató, kiemelve, hogy annak bevezetése előtt a magyarországi rezsi Európa egyik legmagasabbja volt, most viszont ez az egyik legalacsonyabb.

Az áremelési terveket Brüsszelben most megpróbálják klímavédelemnek álcázni, ami azt jelenti, hogy az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszert kibővítenék a közúti közlekedésre, vagyis az autókra, valamint az épületekre, a családi házakra és a lakásokra – fogamazott.

„Klímavédelemről beszélnek, közben egy új adónemet vezetnének be. Ez havi 32 ezer forintba kerülne a magyar embereknek” – emelte ki Hollik István.

Kijelentette: a magyar kormány a V4-es országokkal együtt ellenáll a brüsszeli terveknek, meg fogják vétózni az uniós klímaadó tervét, „mert úgy gondoljuk, hogy a klímavédelem árát nem az európai és a magyar embereknek, hanem a nagy klímaromboló multicégeknek kell megfizetniük”.