Lengyel miniszterhelyettes Brüsszelről: zsarolnak, hazudnak és ellopják a pénzünket

Lengyel miniszterhelyettes Brüsszelről: zsarolnak, hazudnak és ellopják a pénzünket

Nem lehet, hogy egy brüsszeli bürokrata megszabja a lengyel miniszterelnöknek és minisztereknek, hogy milyen törvényeket fogadjanak el – mondta a mezőgazdasági tárca miniszterhelyettese., aki szerint az Európai Unió egy föderalista tervet szeretne megvalósítani, amelyben nincsenek független államok, a törvényekről, adókról és beruházásokról szóló döntéseket pedig Brüsszelben hozzák meg.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 23. 06:00

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem kapta még meg a lengyeleknek járó uniós pénzeket, az Európai Bizottság lényegében a források kifizetésével zsarolja a jobboldali kormányt, így akarja átvenni az irányítást az ország felett. Többek között erre utalt egy interjúban Janusz Kowalski, a lengyel mezőgazdasági miniszter helyettese.

Mint mondta az Európai Bizottság egy olyan szerv, amelyet az adófizetők pénzéből fizetnek, és a tagállamok érdekeivel összhangban lévő célokat kellene követnie.

Ezzel szemben a brüsszeli bürokraták zsarolják a lengyeleket, hazudnak és ellopják a pénzüket

– jelentette ki Kowalski, aki megjegyezte hogy „ma van itt a megfelelő pillanat, hogy visszalépjünk a korábbi döntésektől, mert az Európai Unió becsapta Lengyelországot, zsarolja, nem fizeti ki a pénzt”. A miniszterhelyettes egy egyszerű példán keresztül mutatta be a helyzetet, amelyben most Lengyelország van.

„Olyan mintha elmennénk egy bankba, felveszünk egy hitelt, és a bank nem fizeti ki a pénzt, új feltételeket szab, és a hitelt egyfajta megvesztegetésként kezeli, ráadásul még mérföldköveket is szab. Én lengyel képviselőként nem értek egyet azzal, hogy Brüsszel törvényjavaslatot írjon nekem, és azt mondja, hogy változtassuk meg a Szejm szabályait. Nem értek egyet azzal, hogy megtiltják nekem és Lengyelországnak, hogy belső égésű motorokat használjunk, vagy hogy új adókat vessenek ki. Mi ez egyáltalán?”

– tette fel a kérdést. A politikus úgy véli, hogy az Európai Unió egy föderalista tervet szeretne megvalósítani, amelyben nincsenek független államok, a törvényekről, adókról és beruházásokról szóló döntéseket pedig Brüsszelben hozzák meg. Ezért ma Lengyelországnak fordítania kellene a kockán, megvétózni mindent és semmiképpen sem szabad beleegyezni semmilyen új adóba, mindenekelőtt pedig meg kell szabadulni ezektől az úgynevezett mérföldkövektől, ami egy teljesen alkotmányellenes eljárás – hangsúlyozta Janusz Kowalski.

„Nos, az nem lehet, hogy egy brüsszeli bürokrata megkérdőjelezi a lengyel miniszterelnököt vagy minisztereket arról, hogy milyen törvényeket fogadunk el”

– fűzte hozzá. A miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, amelyben a Jog és Igazságosság kormányzópárt beleegyezik abba, hogy megfosszák Lengyelországot szuverenitásától, de facto függetlenségétől. Meggyőződése, hogy a Jog és Igazságosság támogatni fogja koalíciós patnerét a Szolidáris Lengyelországot (SP), és határozottan nemet mond a föderális Európai Unióra” – tette hozzá.

 

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

european commission, poland, scandal