Milliomos politikus követeli, hogy az európaiak húzzák össze magukat

Milliomos politikus követeli, hogy az európaiak húzzák össze magukat

Miközben európaiak milliót hozza nehéz helyzetbe az elszálló háborús infláció, és az Oroszország elleni szankciók miatt kialakult energiaválság, addig Guy Verhoftasdt kényelmes luxusotthona melegéből követel újabb és újabb szankciókat. A vagyonnyilatkozatában azonban nem dicsekedett el kényelmes életéről.

POLITIKA 2022. DECEMBER 9. 13:12

Az átláthatóságot, tisztességet oly gyakran emlegető EP-képviselő egyébként csak saját magára nem tartja kötelezőnek ezeket az értékeket.

Ahogy arról korábban a V4NA beszámolt, bár az európai parlamenti képviselőknek be kell adniuk egy nyilatkozatot, a dokumentumban semmilyen vagyontárgyat nem kell feltüntetniük. Többek között az átláthatóság legfőbb „szószólója”, Guy Verhofstadt sem számolt el vagyonával, amikor az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának, az ALDE-nak a vezetője volt. Igyekezett titkolni vagyonát, ami – mint azóta kiderült – elképesztő méreteket ölt.

Miközben európaiak millióinak kell összébb húznia a nadrágszíjat az elszálló infláció és energiaárak miatt, addig a liberális politikus kényelmes luxusotthonából követel még keményebb szankciókat Oroszország ellen, amelyek tovább ronthatnának az európaiak helyzetén.

Ahogy azt a V4NA kiderítette, az

Guy Verhofstadt ugyanis Gent belvárosában egy 17. században épült, gyönyörűen felújított, folyóparti műemlék épületben él Belgiumban, amit, mint kiderült, rengeteg közpénz segítségével újított fel.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben

a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint. Nem csoda tehát, hogy a vagyonnyilatkozatában is titkolózott az EP-képviselő.

POLITIKA

Címkék:

guy verhofstadt, house, luxus, sanktion, war