Nem szabad elfelejteni és mentegetni a kommunista diktatúrák bűneit

Tízmillió dollárral járul hozzá Magyarország az amerikai Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány azon céljához, hogy egy múzeumot és egy kutatóközpontot építsen fel Washingtonban, közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

NAGYVILÁG POLITIKA TUDOMÁNY 2020. NOVEMBER 29. 10:26

Szijjártó Péter tudatta, a kormány a héten írta alá a szerződést a hozzájárulásról, mellyel az Egyesült Államok Kongresszusa által 27 évvel ezelőtt létrehozott alapítvány tervének megvalósulását segítik. A lengyel és magyar történelmi emlékezet közösségét mutatja, hogy a lengyel kormány is komoly összeget ajánlott fel, írta bejegyzésében.

A miniszter kiábrándítónak tartja azokat a nemzetközi politikai törekvéseket, amelyek a kommunizmus bűneinek relativizálására és a kommunista ideológia képviselőinek mentegetésére irányulnak.

„Kommunista diktatúrák emberek tízmillióit gyilkolták le, nyomorították meg vagy tették tönkre az életüket. Ezeket a bűnöket nem szabad feledni és nem szabad hagyni azok mentegetését sem”, írta, hangsúlyozva: fontos, hogy az utókor is megismerje a kommunizmus valódi arcát és méltó emléket állítson az áldozatoknak.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „mi, magyarok, a szabadság népe fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a szabadság földjén is legyen egy hely, amely folyamatosan emlékeztet mindenkit arra, hogy a kommunista rezsimek világszerte sok tízmillió ember haláláért felelősek”.

NAGYVILÁG POLITIKA TUDOMÁNY

Címkék:

communism, Hungary, péter szijjártó, usa