Szexbotrány a pártban, a pártelnök mindent le akart tagadni

Felelősségre vonás, rendőrségi feljelentés helyett tagadja a magyarországi Jobbik nevű párt szexbotrányát Jakab Péter, a párt elnöke, aki az áldozattal való együttérzés helyett a sajtót hibáztatja. Pedig mostanra egyértelmű, a párt egyik vezető politikusa tényleg megerőszakolta volna párttársa élettársát, ha egy másik Jobbik-tag nem menti ki a nőt a szoba és az elkövető fogságából. A Jobbik hallgat, csak egy valaki szólalt meg, szerinte Jakabnak távoznia kell a pártból és a közéletből.

POLITIKA 2022. MÁJUS 6. 11:20

„Szombaton tisztújítás lesz a Jobbikban. Ma meg is érkezett a fideszes nehéztüzérség, hátha… Soha ne higgy a Fidesz-médiának. Hazudnak! A jogi lépéseket természetesen most is megteszem” – mindössze ezt írta Jakab Péter, a Jobbik elnöke csütörtökön, az együttérzés cseppnyi jele nélkül, miután a sajtóban megjelent, a párt egyik vezető politikusa, Jakab bizalmi embere megpróbált megerőszakolni egy 24 éves nőt a Jobbik egyik rendezvényén. A botrány kirobbanása óta egy teljes nap telt el, többen megnevezték a lehetséges elkövetőt, esetleges bűntársát, a fiatal lány megmentőjét,

a Jobbik elnöke pedig amellett, hogy tagad és vádaskodik, még a látszatát sem mutatja annak, érdekelné, mi is történhetett valójában a Jobbik rendezvényén egy fiatal nővel,

hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

Jakab ráadásul azt tette szóvá, hogy a botrány a Jobbik elnökválasztása előtt két nappal tört ki, ami szerinte nem véletlen. Majd miután szokásos agresszív modorában először hazugságnak próbálta beállítani a történteket, végül megszégyenülten visszavonulót fújt és közölte, hogy a nemi erőszak ügyében mégiscsak vizsgálat indult a pártban, írja a Bors Online.

Szexuális zaklatás

A Bors Online információi szerint tavaly decemberben a párt csapatépítő disznótort tartott a kelet-magyarországi Ököritófülpösön, ahol Szilágyi György volt országgyűlési képviselő, a Jobbik egyik alelnökének élettársát megpróbálták megerőszakolni. A lap – megismerve az ügyben tett beadványokat, iratokat – azt írta,

a Jobbik egyik vezető politikusa, aki korábban polgármester is volt, felcsalta az áldozatot egy szobába, míg egy másik jobbikos politikus kívülről rájuk zárta az ajtót. A tettes ezután berántotta a tiltakozó hölgyet a fürdőszobába, hozzászorította a falhoz, levetkőzött, majd megpróbálta megerőszakolni.

A Bors beszámolója szerint szerencsére egy másik jobbikos politikus, meghallva a segélykiáltásokat, az áldozat segítségére sietett. Behatolt a szobába és addig dörömbölt a fürdőszoba ajtaján, amíg a tettes kénytelen volt kinyitni az ajtót, így a hölgy ki tudott menekülni. A nő kiszabadítója, egy országgyűlési képviselő lehet a büntetőeljárásban a vád első számú tanúja.

A megszerzett hivatalos beadványok alapján a Bors jogi szakértői egyértelműen bűncselekménynek, „nemi erőszak megkezdett kísérletének” minősítették az ügyet. Márpedig a magyar büntetőjog szerint „a kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni”. Így a Jobbik politikusa alapesetben akár 8 év börtönt kaphat.

A Bors Online úgy tudja, hogy az ügyben már megkezdődött a nyomozás.

Az áldozatnak egyébként utólag lett gyanús, hogy Szilágyi Györgyöt külön kérése ellenére sem hívták meg az ököritófülpösi rendezvényre.

A cikkből az is kiderült, Jakab Péter maga is tudhatott a nemi erőszak kísérletéről, igaz, nem azonnal értesült párttársa botrányos viselkedéséről, de csak azért, mert – miként a Bors fogalmazott – ekkor, az egyik hivatalos beadványban rögzítettek szerint

Jakab „olyan részeg volt, hogy egyik testőre sem tudta talpra állítani”.

Neveket is tudni

A jobbikos nemi erőszak kirobbanása után Apáti István, a Mi Hazánk térségi országgyűlési képviselője a helyszínen tájékozódott. Közösségi oldalán többeket is megemlített, akiknek így vagy úgy köze lehetett a történtekhez.

– Kocsord csúfosan megbukott egykori polgármesterének, Földi Istvánnak mi köze van a történtekhez? […] Földi nőt, vagy férfit megtámadott-e ekkor? Igen, vagy nem? Földi „katonája”, Miskolczy István csupán az épület beltéri ajtóinak nyitás-zárás funkcióját ellenőrizte asztalosipari szempontból vagy más szerepe is lehet az ügyben? Gyüre Csaba mit látott és hallott? – tette fel a kérdéseket Apáti István.

Bejegyzése után a közösségi oldalakon többen is konkrétabban fogalmaztak, és Földi Istvánt egyértelműen a bűncselekmény elkövetőjének nevezték. Bohár Dániel, a Megafon riportere például azt írta:

„Jakab »Parizer« Péter táncostársa Földi István akarta megerőszakolni Szilágyi György barátnőjét egy jobbikos buliban!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jakab Péter (@jakabpeter_official)

Az Apáti István által említettek közül egyébként Miskolczy István Földi kampánysegítője, míg Gyüre Csaba a párt országgyűlési képviselője volt, és feltehetően ő volt az, aki kimentette a fiatal nőt a bezárt szobából. Ezt erősíti a Vadhajtások.hu állítása is, ők azt írták: „Földi István édesapja is tud fia erőszakoskodásáról. Földi apukája egyenesen Gyüre Csabától tudja, aki parancsba adhatta, hogy erről senki nem tudhat. Az ügyet ezért tudták titkolni és a parancsot teljesítették. Szilágyi György barátnőjét Gyüre Csaba mentette ki a helyszínről, és minimum kettő órán át nyugtatta az eset után.” Így Miskolczy lehetett az, aki segédkezett a bűncselekmény megvalósításánál azzal, hogy bezárt a lányt Földivel egy szobába.

 

Hallgatás egy mandátumért?

A Jobbik teljes vezetése hallgat. A párt sajtóosztálya ugyan kiadott egy közleményt, e szerint a vádakat nem is tagadják, mindössze azt hangsúlyozzák, a párt etikai és fegyelmi bizottsága az ügy kivizsgálását a beadvány megérkezése után azonnal elindította, és erről a beadványozót is értesítette.

Információk szerint a hallgatás mögött a Jobbik szombati tisztújító kongresszusa állhat, jelenleg mindenki kivár, illetve helyezkedik.

Nem zárható ki ugyanis, hogy a szexuális bűncselekmény kollektív eltitkolása mögött személyes érdekek húzódnak. Miként arról lapunk már korábban beszámolt, a párt két új országgyűlési képviselője, Szabó Hajnalka és Végh Noémi nem feltétlen maradna képviselő, helyükre pedig többen is pályáznak. Ez az oka annak is, hogy a párt június vége helyett most szombaton tartja tisztújítását. A tavaly decemberi nemi erőszak elhallgatásáért ezt a két mandátumot is felajánlhatta a vezetés egyeseknek, nem kizárt, hogy most ugyanezt Jakab ellenlábasai is megtették, cserébe a botrány kirobbantásáért.

Erre utalhatott egyébként Apáti István is, amikor azt írta, kíváncsi lesz, hogy a jogász végzettségű Gyüre Csabában a lelkiismeret vagy a mandátum iránti sóvárgás kerekedik-e felül?

Jakabnak távoznia kell

A pártelnök erkölcsi, morális, politikai felelősségét firtatta bejegyzésében Nagy Roland, aki talán az egyetlen ember a Jobbikban, aki felháborodásának adott hangot. Nagy Roland, aki maga is megméretteti magát a szombati elnökválasztáson, közösségi oldalán azt írta,

ha igazak az állítások, […] Jakab Péter és Molnár Enikő „kabinetfőnök” bűnpártolást követhetett el. Morálisan, erkölcsileg mindenképpen elítélendő a nevezettek cselekménye. Politikai szempontból viszont ennek a két embernek azonnal távoznia kell nemcsak a Jobbikból, de a közéletből is, azonnal fel kell állniuk

– szögezte le Nagy Roland, aki kiemelte, külön döbbenet számára, hogy egy frakcióvezető-pártelnök részegen „vitézkedett” a cikk szerint egy csapatépítő buliban. – Van ennek az embernek még becsülete? Felnéznek még rá az emberei? Vagy csak a pénz tartja már össze ezt a megmaradt néhány embert, akik a jelek szerint ténylegesen csak az elkövetkezendő négy év állami (a dolgozók megtermelt pénze) támogatásában gondolkodnak. Szabó Gábor, téged is kérdezlek, te, aki ezt a pártot felépítetted, te, aki ezt a pártot saját gyermekednek tekintetted, meddig tűröd még? Esetleg beletörődtél, feladtad vagy csak egyszerűen ennyi idősen várod a békés, nyugdíjas éveket? – tette fel a kérdést a párt elnökjelöltje.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, jobbik, sex scandal, sexual harassment