Talán későn, de ébredeznek a franciák

Túl sokba kerül az adófizetőknek az illegális migránsok ellátása.

POLITIKA 2023. NOVEMBER 10. 14:48

A francia felsőház, a szenátus nagy többséggel úgy döntött, hogy megszünteti a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsok állami egészségbiztosítását. 200 szenátor szavazott mellette, 136 ellene. A felsőházban jobbközép többség van, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja azonban nem képviselteti magát benne.

Mint ismert, az elutasított menedékkérők és illegális migránsok ellátása évente 1,2 milliárd euróba kerül a francia adófizetőknek. A biztosítás Németországhoz hasonlóan az orvosi és fogászati költségek teljes fedezetét állta mindazoknak, akik legalább három hónapja Franciaországban tartózkodnak. Mostantól csak az akut fájdalmak és a terhesség miatti sürgősségi orvosi ellátás marad a keretben.

A baloldali politikai pártok felháborodtak a szenátus döntésén. A francia Zöldek szégyenről és határtalan idegengyűlöletről beszéltek. A szocialisták pedig azzal vádolták a kormányt, hogy a jobboldal cinkosa. Emmanuel Macron elnök francia kormánypártja, a Reneszánsz megosztott a kérdésben. Míg Gérald Darmanin belügyminiszter az eltörlés mellett van, addig Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter ellenzi azt.

A parlament alsóháza decembertől tárgyalja a szenátus törvényjavaslatát. A Reneszánsz (171 mandátum) valószínűleg megkapja a koalíciós partnerek (70 mandátum), valamint a Nemzeti Tömörülés (88 mandátum) és a republikánusok (62) támogatását ebben a kérdésben. Mint ismert, az abszolút többséget 279 mandátum jelenti.

Németországban, ahol a migránsok egészségbiztosítása az első naptól kezdve érvényes, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali pért évek óta bírálja ezt a megközelítést. Legutóbb már Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ellenzéki párt vezetője is kifogásolta, hogy az illegális migránsok fogászati kezelésre járnak, miközben a németek alig kapnak időpontot a fogorvosnál. Ez a médiában és a német kormány részéről is heves támadásokat váltott ki – írja a Junge Freiheit német lap.

 

POLITIKA

Címkék:

france, health, migrants