A kormány spórolásra kényszerítené az embereket – 18 Celsius-fokra csökkenthetik a lakások hőmérsékletét?

A kormány spórolásra kényszerítené az embereket – 18 Celsius-fokra csökkenthetik a lakások hőmérsékletét?

Olyan törvényt készíthet a kabinet, amelynek segítségével rákényszerítenék a lakosságra, hogy kevesebb energiát használjanak. A gazdasági miniszter nem zárta ki, hogy törvény szabályozza majd a lakások hőmérsékletét is. Korábban egy brüsszeli tervezet is napvilágot látott, amelyben maximalizálnák a lakások hőmérsékletét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 17. 13:01

Törvény írná elő a spórolást – 18 fokban is szép az élet?

A szövetségi német kormány azt fontolgatja, hogy törvényben kényszeríti a németeket az energiatakarékosságra. Ennek oka, hogy Oroszország a szankciók miatt a közelmúltban 60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázszállításokat. Robert Habeck gazdasági miniszter a német közmédiában azt mondta, hogy

“ha a tárolási mennyiségek nem nőnek, akkor további takarékossági intézkedéseket kell hoznunk, ha kell, törvényi úton”.

Habeck hozzátette, hogy a gáztárolók jelenleg 56 százalékos telítettséggel rendelkeznek, ami átlagon felüli, de nem elég. “Nem mehetünk 56 százalékkal a télbe. Tele kell lenniük a tározóknak, különben nagyon sebezhetők leszünk” – szögezte le a miniszter. Arra a kérdésre, hogy ez a lakások előírt minimumhőmérsékletének csökkentését is jelentheti-e, a miniszter kitérő választ adott, de megjegyezte, hogy minden lehetőséget számba vesznek. Habeck ezzel elismerte, hogy előfordulhat, hogy csökkentik a törvényben meghatározott minimumhőmérsékletet a lakásokban – ezzel különösen az albérletben élőket büntetnék, akik európai viszonylatban is nagyon sokan vannak Németországban. A kormány álláspontja mellett érvelt a Német Városok és Önkormányzatok Szövetsége.

“Eddig a lakások bérbeadói kötelesek voltak 20-24 fokos szobahőmérsékletet garantálni. “Ezen változtatni kell. Még egy 18 fokos lakásban is jól lehet lakni, és mindenkinek el kell tudnia viselni ezt a viszonylag kis áldozatot.”

jelentette ki a szövetség vezetője.

A gazdasági miniszter párttársa, Anton Hofreiter is rekordidő alatt vette fel az új kommunikációs irányt. A zöldpárti politikus a hidegebb otthonokra esküszik a téli időszakban. “Az energiatakarékosság és a hőmérséklet csökkentése jobb, mint a teljes leállás” – mondta a WELT-nek adott interjúban.

Nem először kerül elő a “fagyos lakások” ötlete, az energiadiktatúra is a fiókban lapul

A V4NA a birtokába jutott információk alapján korábban már beszámolt arról, hogy a brüsszeli bürokraták megtiltanák, hogy 18 Celsius-foknál melegebbre fűtsék az emberek a lakásaikat és házaikat. Az Oroszország elleni szankciókkal lényegében saját magának okoz kárt az Európai Unió, mert a tél közeledtével a legtöbb helyen kérdéses, hogy meg tudják-e oldani az épületek fűtését. Ez nem csak a lakosságot érinti, hanem a gyárakat, üzemeket és egyéb ipari épületeket. Az emberektől azt kérték, hogy használjanak minél kevesebb energiát. Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az európai zöld megállapodásért felelős biztos március 8-án, Brüsszelben kijelentette, hogy

“az európaiak azzal segíthetnek a Vlagyimir Putyin elleni harcban, ha lejjebb kapcsolják a fűtést otthonukban. A mi döntéseink határozzák meg, hogy mennyi energiát fogyasztunk és hogy mennyire vagyunk erősek az Oroszországgal szembeni reakcióinkban”.

Közben egyre több országban fokozódik az aggodalom, mert az emberek attól tartanak, hogy ősszel, a tartós hideg beköszöntével ismét fűtés nélkül maradhatnak. A brit háztartások 40 százaléka jelezte, hogy ha nem történik javulás, akkor nem tudják majd fizetni a rezsiszámlákat. Máshol sem jobb a helyzet Európában: az elmúlt fűtési időszakban nem egyszer fordult elő kisebb-nagyobb kimaradás.

Válaszul a kialakul helyzetre Brüsszel egy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amellyel többek között 18 Celsius-fokban határoznák meg az épületek maximális belső hőmérsékletét. Ez a rendelkezés kísértetiesen hasonlítana a diktatúrákban alkalmazott intézkedésekhez. Amikor erről kérdezték a brüsszeli bürokratákat, a politikusok nem cáfolták, hogy energiadiktatúrát vezetnének be.

Van olyan uniós ország, amely nem várta meg a brüsszeli bürokraták javaslatát. Az olaszországi iskolákban és más középületekben májustól tilos 25 Celsius-fok alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálókat. Mario Draghi miniszterelnök ironikus módon a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak esetleg fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe. Sőt, a középületek fűtése télen nem haladhatja meg a 19 fokot. A korlátozás jövő év március 31-ig lesz érvényben. A szabályokat megszegőket 500 és 3000 euró közötti pénzbírsággal sújthatják. Az intézkedés nem vonatkozik a kórházakra, de idővel magánlakásokra is kiterjeszthető lesz.

Az érzékenyítés már elkezdődött

Az utóbbi időszakban egyre több tanulmányt és javaslatot publikáltak különböző szervezetek, amelyek azt állítják, hogy a háztartásokban 18 Celsius-fok az ideális hőmérséklet. Az Energy Saving Trust nevű szervezet szerint éppen ennyi az ideális szobahőmérséklet télen. Egy oktató cikkben részletesen elmagyarázzák, hogy hogyan kell úgy használni a termosztátot, hogy minél több energiát spóroljanak meg a háztartások.

A fenntartható energiaforrások fejlesztésének elősegítésével foglalkozó Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) egy cikkében azt taglalja, hogy a házakban a folyosókat és a hálószobákat elegendő 15-18°C-on tartani és felhívja a figyelmet arra is, hogy a vizet maximum 65 fokra érdemes felfűteni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztja az újfajta spórolós trendet, és úgy véli, hogy a 18 fok is megfelelő és kényelmes a lakásban, azon belül is a hálószobában. Egy energiahatékonysággal foglalkozó blog ajánlása szerint pedig a spórolás egy kibírható módja az, ha naponta egy órával kevesebbet fűtenek az emberek, mint korábban. Egy másik ilyen javaslat szerint a főzéshez használt edényeket érdemes kisebbekre cserélni – “ha kisebb az edény, kevesebb a pazarlás”.

Eamon Ryan ír környezetvédelmi miniszter egyenesen arra utasította a lakosságot, hogy csökkentsék a gáz- és villamosenergia-felhasználást a késő délutáni és kora esti időszakban – akkor, amikor az emberek otthon tartózkodnak a munkanapokon. A tárcavezető korábban azt javasolta, hogy az emberek fürdés helyett zuhanyozzanak, és azt is minél rövidebb idő alatt tegyék. Ezt megelőzően pedig arra kérte az autósokat, hogy minél kevesebbet használják a járműveiket, hogy spóroljanak az üzemanyaggal. Ha pedig mégis használniuk kell az autóikat, akkor csak alacsony sebességgel vezessenek.

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya is kampányt indított, amelyben arra szólítja fel az embereket, hogy

“kapcsolják le a központi fűtést és zuhanyozzanak kevesebbet, ezzel csökkentsék az ország függőségét az orosz üzemanyagimporttól az egyre növekvő energiaköltségek közepette.“Vegyenek fel meleg kabátot vagy pulóvert, zoknit és papucsot. Ha otthon maradnak, talán egy fokkal lejjebb lehet állítani a termosztátot”

– tanácsolta Rutte kormánya.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

embargo, eu, germany, heating