Tanulmányokkal érzékenyítik az embereket az energiadiktatúra előtt

Tanulmányokkal érzékenyítik az embereket az energiadiktatúra előtt

Egyre több olyan tanulmányt és javaslatot publikálnak különböző szervezetek, amelyek azt állítják, hogy a háztartásokban 18°C az ideális hőmérséklet. A brüsszeli asztalok fiókjaiban most olyan javaslat lapul, amely 18 fokban maximalizálná az épületek belső hőmérsékletét.

POLITIKA 2022. ÁPRILIS 27. 13:32

Az Energy Saving Trust nevű szervezet szerint 18 °C az ideális szobahőmérséklet télen. Egy oktató cikkben részletesen elmagyarázza, hogy hogyan kell úgy használni a termosztátot, hogy minél több energiát spóroljanak meg a háztartások. A szervezet úgy véli, hogy nincs értelme télen feljebb tekerni a fűtésszabályozót csak azért, hogy hamarabb felmelegedjen a lakás, egyszerűen el kell fogadni hogy télen tovább tart felfűteni a szobákat.

A zuhanyzás is kritikus pontja az energiapazarlásnak – vélekedik a szervezet, amely szerint 4 percnél tovább nem szabad tartania a zuhanyzásnak, mert 5 perc már pazarlásnak minősül.

A fenntartható energiaforrások fejlesztésének elősegítésével foglalkozó Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) egy cikkében azt taglalja, hogy a házakban a folyosókat és a hálószobákat elegendő 15-18°C-on tartani és felhívja a figyelmet arra is, hogy a vizet maximum 65 fokra érdemes felfűteni.

A SEAI megjegyzi, hogy a legtöbb áramot reggel 7-9 óra között és este 17-19 óra között fogyasztják, a villamosenergia-termelés ezekben az időszakokban éri el a csúcspontját – mert az emberek ekkor tartózkodnak otthon. Ezért arra kellene törekedni, hogy inkább ezeken az időszakokon kívül használják az elektromos eszközöket – írja a SEAI, amely hozzáteszi azt is, hogy a sütő az egyik legnagyobb energiafelhasználó a lakásokban, ezért érdemes korlátozottan használni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztja az újfajta spórolós trendet, és úgy véli, hogy a 18 fok is megfelelő és kényelmes a lakásban, azon belül is a hálószobában. A Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség még ennél is alacsonyabbra tette az ideális hőmérsékletet: a hálószobát elég 17 fokig fűteni.

Egy energiahatékonysággal foglalkozó blog ajánlása szerint pedig a spórolás egy kibírható módja az, ha naponta egy órával kevesebbet fűtenek az emberek, mint korábban. Egy másik ilyen javaslat szerint a főzéshez használt edényeket érdemes kisebbekre cserélni – „ha kisebb az edény, kevesebb a pazarlás”.

A brüsszeli bürokraták is újabban úgy vélekednek, hogy ilyen hőmérsékleten igazi az élet, és ennek megfelelő terveken agyalnak. A V4NA egyik forrása arról tájékoztatott, hogy a brüsszeliták 18 fokban akarják meghatározni az épületek belső hőmérsékleti maximumát. Nem kizárt, hogy Brüsszel már arra az időszakra készül, amikor nem érkezik több földgáz Oroszországból. Az EU ugyanis továbbra is azon dolgozik, hogy az Oroszország elleni büntető intézkedéseit kiterjessze az energiaszektorra.

Az utóbbi időszakban egyre több politikus említette meg a nyilvánosság előtt, hogy mindenkinek spórolnia kellene az energiával. Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint úgy lehet a legjobban megbüntetni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha kevesebb gázt és villanyt használnak az emberek. Frans Timmermans, az európai zöld megállapodás felelőse, és az Európai Bizottság alelnöke is arra szólította fel az embereket, hogy fogyasszanak minél kevesebb gázt.

Eamon Ryan ír környezetvédelmi miniszter egyenesen arra utasította a lakosságot, hogy csökkentsék a gáz- és villamosenergia-felhasználást a késő délutáni és kora esti időszakban – akkor, amikor az emberek otthon tartózkodnak a munkanapokon. A tárcavezető korábban azt javasolta, hogy az emberek fürdés helyett zuhanyozzanak, és azt is minél rövidebb idő alatt tegyék. Ezt megelőzően pedig arra kérte az autósokat, hogy minél kevesebbet használják a járműveiket, hogy spóroljanak az üzemanyaggal. Ha pedig mégis használniuk kell az autóikat, akkor csak alacsony sebességgel vezessenek.

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya is kampányt indított, amelyben arra szólítja fel az embereket, hogy kapcsolják le a központi fűtést és zuhanyozzanak kevesebbet, ezzel csökkentsék az ország függőségét az orosz üzemanyagimporttól az egyre növekvő energiaköltségek közepette.“Vegyenek fel meleg kabátot vagy pulóvert, zoknit és papucsot. Ha otthon maradnak, talán egy fokkal lejjebb lehet állítani a termosztátot” – tanácsolta Rutte kormánya.

Eközben Olaszország nem várta meg, amíg a brüsszeli bürokraták nyilvánosságra hozzák a javaslataikat. Az olaszországi iskolákban és más középületekben májustól tilos 25 Celsius-fok alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálókat. Mario Draghi miniszterelnök ironikus módon a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak esetleg fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe. Sőt, a középületek fűtése télen nem haladhatja meg a 19 fokot.

POLITIKA

Címkék:

energy crisis, europe, savings