Ami Grúziában rossz, az az USA-ban demokratikus

Az Európai Unió főképviselője a V4NA megkeresésére kifejtette, hogy szerinte "csak" Grúziában problémás az ügynöktörvény, ezek szerint az Egyesült Államokban nincs azzal gond.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 8. 15:11

A V4NA nemrég számolt be arról, hogy Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője élesen bírálta a grúz kormány törvénytervezetét, amely előírja, hogy azoknak a szervezeteknek, amelyek a tevékenységükhöz szükséges források több mint 20 százalékát külföldről kapják, úgynevezett “külföldi ügynökként” kell regisztráltatniuk magukat. Ellenkező esetben büntetésre számíthatnak.

Borrell szerint a rendelkezés komoly következményekkel járhat a Grúzia-EU kapcsolatokra, hiszen ellentétes az uniós és európai normákkal, és a demokráciát is aláássa. Ugyanilyen törvény azonban évtizedek óta létezik az Egyesült Államokban is. A V4NA a közlemény kapcsán ezért levélben kérdezte az uniós vezető diplomatát arról, hogy tisztában van-e azzal, hogy burkoltan az amerikai törvénykezést bírálta azáltal, hogy a grúz ügynöktörvényről fogalmazott meg éles kritikát?

A biztos sajtóirodája röviddel a kérdésünk után válaszolt hírügynökségünknek. Azt írták:

„A főképviselő Grúziáról szóló legutóbbi nyilatkozata kizárólag egy konkrét országban – Grúziában – első parlamenti olvasatban elfogadott konkrét törvényre vonatkozik, és kizárólag Grúziával kapcsolatos, semmi másra nem vonatkozik, szintén a néhány héttel ezelőtti, ugyanebben az országban ugyanerről a kérdésről szóló korábbi nyilatkozatunk folytatásaként”.

Josep Borrell tehát a jelek szerint úgy gondolja, hogy csak Grúziában ássa alá az ügynöktörvény a demokráciát, az Egyesült Államokban viszont nincs probléma azzal.

A biztos irodája már a kettős mérce látszatának elkerülésére sem ügyel, ami Grúziában veszélyes a demokráciára, az az USA-ban egész egyszerűen demokratikus.

POLITIKA

Címkék:

georgia, hypocrisy, josep borrell, law