Fővárosi ingatlanbotrány: újabb videóval mértek csapást a főpolgármesterre és köreire

Nem sokkal azután, hogy Bajnai Gordon egykori kormányfő hosszas magyarázkodásba kezdett a közösségi médiában egy megbeszélésről, amelyen részt vett és amelynek témája a budapesti Városháza tervezett eladása volt, Anonymus újabb videót juttatott el a Mediaworks Hírcentrumhoz.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 19. 16:46

A frissen bemutatott felvételen egy üzleti egyeztetés részletei hallhatók, azon Bajnai, Gansperger és egy ismeretlen férfi beszélget a Városháza-projektről. Az a felvételből egyértelműen kiderül, hogy Bajnai említett Facebook-bejegyzése félrevezető információkat tartalmaz, illetve fontos tényeket, körülményeket hallgat el.

A Hírcentrum összefoglalója szerint a projekt nem a külföldiek ötlete volt, hanem a főváros vezetése készült az ingatlan eladására, a Városháza elköltöztetésére. Másrészt Bajnai a posztjában próbálta bagatellizálni Gansperger Gyulához fűződő kapcsolatát, ám a megbeszélésen egyértelműen kiderült, milyen is kettőjük viszonya.

Az állítások, amelyeket a szóban forgó egyeztetésen a felvétel tanúsága szerint maga Bajnai Gordon tett:

  • Személyesen tájékozódott az ügyben.
  • Van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna.
  • A mostani épületből egy kisebbe költöztetnék az önkormányzatot.
  • Az egész önkormányzat elférne egy újonnan épített, modern irodai szárnyban a Madách tér felőli oldalon.
  • A meglévő területen szálloda, irodaház, vagy bármilyen lakóépület kaphatna helyet.
  • Volt már több érdeklő.
  • Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kell az ügyben beszélni.
  • Bajnai nem Barts Balázzsal beszélt, hanem valakivel, aki jóval felette áll.
  • Bajnai annyit tud tenni, hogy jelzi Tordai Csabának, a főpolgármester jogi főtanácsadójának – aki Bajnai miniszterelnöksége idején a Miniszterelnöki Hivatal jogásza volt -, hogy van befektetői szándék.
  • Két ember üzemelteti ma a fővárost, Tordai Csaba az egyik.
  • A politikai támadások elkerülése végett az ügyletet a választások utánra időzítenék.
  • A Fővárosi Önkormányzatnál sok embert ismer, többeket ő ajánlott be Karácsony Gergelyéknél.
  • Gansperger Gyula régi harcostársa, a hozzá fűződő kapcsolata sokszor több mint barátság, együtt küzdöttek a barikádokon.

A hanganyag feltehetően egy hosszabb eszmecsere részleteit mutatja be, az abban elhangzó kijelentések lényegében megerősítik az Anonymus által már korábban bemutatott felvételeken elhangzottakat. Nyomán egyértelműen kiderült: a Városháza-ügyben a fővárosi vezetés gyakorlatilag folyamatosan valótlan nyilatkozatokat tett, hiszen arról beszéltek, hogy nincs Városháza-ügy, eszük ágában sincsen megválni az ingatlantól.

Bajnai szavai azért is fontosak, mert a volt miniszterelnök Karácsony Gergely egyik legfőbb támogatója – írja az MW Hírcentrum.

A Városháza-botrányt az Index robbantotta ki, miután megírta: a főváros el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító Városházát. Karácsony Gergely főpolgármester tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre vagy annak nagyobb részére. Az Index ezután bemutatta azt a szerződést, amelyben Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízott egy ingatlanközvetítőt a Városháza értékesítésével. Miután Karácsony újra csak tagadott, bemutatta első videóját a Városháza ügyében Anonymus: ezen Gansperger Gyula – aki 2005-ben Bajnai Gordont váltotta a Wallis Rt. vezérigazgatói tisztségében – részletekbe menően mesélte el, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között, Berki Zsolt közreműködésével a főváros egyik XXII. kerületi ingatlanát már Karácsony főpolgármestersége idején.

Karácsony ezután bejelentette, hogy a főváros tervpályázatot ír ki a Városháza előtti park felújítására – ekkor újabb hanganyag került nyilvánosságra, amelyen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője tárgyalt üzletemberekkel a Városháza lehetséges eladásáról, és arról, hogy a park valójában csak a politikai színjáték kelléke. Karácsonyék ezután is tagadták az ingatlan eladásának szándékát. Újabb – Ganserger Gyula részvételével zajló – beszélgetés hanganyaga került nyilvánosságra, amelyben Gansperger aprólékosan ismertette a fővárosban alkalmazott „jutalékos rendszer” működését. Karácsony és helyettesei sajtótájékoztatón igyekeztek tisztázni magukat, gyakorlatilag mindent letagadtak, azt ismételgették, hogy nincs Városháza-ügy. Anonymus ugyanakkor a következő videójában kijelenette, hogy bizonyítékai vannak arra: a főváros jó pár ingatlanját akarta fű alatt, közvetítők révén értékesíteni, főleg külföldi üzleti köröknek, jutalékért cserébe.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el a Városháza botrányos ügyleteivel összefüggésben.