Mit kapott Kuvaittól Eva "Katargate" Kaili a lobbiért cserébe?

Mit kapott Kuvaittól Eva "Katargate" Kaili a lobbiért cserébe?

A baloldali korrupt politikus aktív lobbista volt a Kuvaittal való kereskedelmi kapcsolatokért, amely Katarhoz hasonlóan előnyben részesült egy olyan vízummentességi szavazáson, ahol nem is volt testületi tag.

POLITIKA 2023. JANUÁR 23. 15:18

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori alelnöke és a Katargate néven elhíresült európai parlamenti korrupciós botrány kulcsfigurája Kuvaitnak is lobbizhatott, erre utalnak legalábbis azok a tények, egészen tavaly októberig vezetnek vissza. A korrupcióval vádolt és fogvatartott baloldali görög képviselő ugyanis ezen a napon találkozott Ahmad Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah kuvaiti miniszterelnökkel és több tisztségviselővel. A tárgyalásokon az Európai Parlament alelnökét kísérő küldöttség is részt vett, a hivatalos közlemények szerint a kölcsönös érdeklődésről és az együttműködésről esett szó.

Kaili azonban nem valószínű, hogy azért utazott, hogy megvédje a kuvaitiak emberi jogait. Ennek bizonyítéka, hogy mindössze 16 nappal a találkozó után, Kuvaitban hét embert végeztek ki akasztással. Sőt, ezekre a kivégzésekre akkortájt került sor, amikor egy másik nehézsúlyú korrupt politikus, Margaritis Schinas az emírségbe látogatott „jó kapcsolatokat ápolni”.

A kivégzettek között egyébként két nő és öt férfi volt, akik különböző nemzetiségűek voltak: négy kuvaiti, egy szíriai, egy pakisztáni és egy etiópiai.

Mindezek ellenére december 1-jén az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága megszavazta, hogy a kuvaiti állampolgárokat mentesítsék az EU-ba való beutazás vízumkötelezettsége alól. Bár Kaili nem volt tagja a testületnek, elment és szófogadóan támogatta az ügyet.

Eva Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos az ügyfele védelmében azt állította, hogy amikor Katarba és Kuvaitba utazott, ahol több találkozót is tartott, akkor egy olyan tervet követett, amelyet az európai diplomácia jelenlegi főképviselője, Josep Borrell külügyi, valamint Ylva Johansson belügyi biztos 2019-ben hozott létre az Öböl-menti országokkal való együttműködésre.

A fent leírtak két fontos kérdést is felvetnek. Egyrészt, vajon mi mindent kaphatott és mennyi mindent ígértek meg Eva Kailinek és társainak Kuvaitban, cserébe a nekik kedvező szavazatokért? Másrészt, vajon Borrell és Johansson is tudtak a megvesztegetésről?

Eva „Katargate” Kailin kívül három másik személy is előzetes letartóztatásban van bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció vádjával, köztük élettársa, Francesco Giorgi parlamenti tanácsadó és Niccolo Figa-Talamanca, a „No Peace without Justice” nevű civil szervezet vezetője. A negyedik pedig az Pier Antonio Panzeri volt baloldali európai parlamenti képviselő, aki a „Fight Impunity” nevű civil szervezet alapítója, és akin keresztül a képviselőkkel való kapcsolatfelvétel történt, és akit az ügy „főkolomposának” tartanak. Panzeri nemrég alkut kötött az ügyészséggel: enyhébb büntetésért cserébe kész kitálalni bűnbanda tagjairól és tevékenységeiről. Többek között angol, francia, német és olasz európai parlamenti képviselők nevei kerülhetnek elő.

POLITIKA

Címkék:

eva kaili, kuwait, qatargate