Atommentesség után: máris árat emel az egyik legnagyobb német szolgáltató

Atommentesség után: máris árat emel az egyik legnagyobb német szolgáltató

A E.ON áramszolgáltató bejelentése furcsán egybeesett az utolsó atomreaktor lekapcsolásának idejével.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 20. 07:17

Németország néhány nappal ezelőtt végleg szakított az atomenergiával és az utolsó megmaradt reaktorokat is lekapcsoltatta a kormány. Ezt megelőzően Katrin Göring-Eckhardt, a Zöldek kormánypárt vezető politikusa még azt állította az MDR közmédiának, hogy most már csökkenő áramárakra lehet számítani. A zöldpárti vezér szavai azonban még annál is üresebben csengenek,

mióta pár napja az E.ON, Németország egyik legnagyobb áramszolgáltatója bejelentette, hogy júniustól Észak-Rajna-Vesztfáliában megemeli a szolgáltatások árát.

A társaság tájékoztatása szerint a villamos energia üzemi ára körülbelül 30,85 centről 49,44 centre emelkedik kilowattóránként. Ez több mint 60 százalékos emelést jelent. Összességében azonban némileg kisebb a növekedés, hiszen ezzel párhuzamosan az alapár is csökken: évi 190 euró körülről közel 150 euróra. Így végül 45 százalékos lesz a drágulás mértéke, ami még így is drámainak mondható. Az ár mindenkire vonatkozik, aki évente legfeljebb 15 000 kilowattóra áramot fogyaszt. Az áremelést a társaság az energiaválság idején megnövekedett villamosenergia-beszerzési költségekkel indokolja.

„Természetesen tavaly magas áron kellett biztosítanunk a jövőbeli energiamennyiséget ügyfeleink számára a nagykereskedelmi piacokon”

– magyarázza E.ON a WAZ-nak. A vállalat annak ellenére emelte az árakat, hogy 2,7 milliárd eurós (plusz 9 százalékos) 2022-es korrigált nettó nyereséget könyvelhetett el. Az energiacég az áremelés tényét már tavaly belengette, a mértékével azonban valószínűleg kivárhatott, hogy mi lesz a reaktorok sorsa – igaz, erről konkrétan nem történt nyilatkozat.

A Verivox összehasonlító portál számításai szerint mindez azt jelenti, hogy egy háromfős tartománybeli háztartásnak júniustól körülbelül 2125 eurót kellene fizetnie, ha évi átlagos 4000 kilowattóra áramfogyasztást veszünk alapul.

A tartományi fogyasztói központ élesen bírálta a bejelentést, mondván, hogy túlságosan drasztikus az emelés. A döntés még bosszantóbb lehet annak fényében, hogy az energiaárak a tőzsdén már egy ideje szinte folyamatosan esnek.

Az év eleje óta egyébként 98 ​​alapszolgáltató jelentett be vagy hajtott végre villamosenergia-áremelést Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Azóta több mint 1000 panasz érkezett a Szövetségi Kartellhivatalhoz.

Az atomenergia elhagyását követően az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt élesen bírálta a kormányt. Az AfD szerint amikor a zöldek közül valaki kinyitja a száját, az ember csak ráncolja a homlokát, rázza a fejét vagy hangosan felnevet.

„Nem csoda – diploma vagy szakmai tapasztalat nélkül egyszerűen nincs meg a szükséges kapcsolatuk a való világgal”

tette hozzá egy közleményben a jobboldali párt, amely szerint megdöbbentő, hogy néhány ember hogyan tudja újra és újra keresztülvinni az ideológián alapuló nézeteit a kormányon belül.